Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Pri Nitre vznikne nový závod na spracovanie mlieka, vytvorí 320 miest

Na snímke vpredu zľava: zástupca spoločnosti Midia Agro Norman Patrick Turner, predseda vlády SR Robert Fico a minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek si pripíjajú mliekom po podpise zmluvy. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Nová mliekarenská spoločnosť bude pri Nitre vyrábať detskú mliečnu výživu, ktorá bude určená na ázijský trh.

Kolíňany 29. februára (TASR) – Britská spoločnosť Midia Agro plánuje postaviť pri Nitre nový závod na spracovanie mlieka. V priemyselnom parku v obci Čab plánujeme firma investovať 98 miliónov eur a vytvoriť 320 nových pracovných miest. Memorandum o spolupráci dnes v Kolíňanoch podpísali zástupca spoločnosti Norman Patrick Turner, premiér Robert Fico a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Firma požiadala slovenskú vládu o investičnú pomoc.

„V stredu na rokovaní vlády sme pripravení schváliť investičnú pomoc vo výške 18,5 milióna eur, z toho 16,5 milióna eur predstavuje podpora na hmotný majetok a dva milióny eur daňové prázdniny,“ povedal premiér Fico.

Nová mliekarenská spoločnosť bude pri Nitre vyrábať detskú mliečnu výživu, ktorá bude určená na ázijský trh. Spoločnosť plánuje spracovávať 25 % produkcie mlieka na Slovensku. Výroba by sa mala spustiť v 1. štvrťroku 2018. „Tento termín vyhovuje aj prvovýrobcom, pretože si dokážu do tohto termínu naplánovať prvovýrobu,“ skonštatoval Turner. Podľa jeho slov spoločnosť spustila rokovania predovšetkým v Číne, kde bude dodávateľom pre piatich rôznych odberateľov. „Na britskom trhu zaznamenávame deficit po dojčenskej výžive, na Slovensku prvovýrobcovia mlieka zažívajú krízu, prvovýroba je v strate. Po našom príchode sa môže 40-miliónová strata zmeniť na zisk až 250 miliónov eur,“ povedal Turner.

Podľa premiéra Fica je plánovaná investícia zaujímavá zo systémového hľadiska a v súčasnej komplikovanej situácii bude predstavovať stabilizačný faktor. Minister Jahnátek tvrdí, že konkurencia nového investora a na Slovensku etablovaných mliekarní zároveň zvýši tlak na nákupné ceny mlieka. „Môže to ovplyvniť výkupné ceny, ktoré sú nižšie o päť až sedem percent oproti európskym cenám. Investícia však najmä posilní trh, prvovýrobcovia prestanú znižovať stavy dojníc a dokonca môže prispieť k tomu, že sa tieto stavy začnú zvyšovať,“ skonštatoval Jahnátek.

Prvovýrobcovia mlieka investíciu vítajú

Slovenskí prvovýrobcovia mlieka vítajú investíciu britskej spoločnosti Midia Agro, ktorá plánuje postaviť závod na výrobu detskej mliečnej výživy v obci Čab pri Nitre. Investícia prichádza podľa slov prezidentky Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Margity Štefánikovej v čase, kedy nielen slovenskí, ale aj európski prvovýrobcovia mlieka zažívajú stupňujúcu sa mliečnu krízu. „Táto investícia môže zachrániť prvovýrobcov mlieka i chovy dojníc,“ povedala.

Predseda SZPM Alexander Pastorek tvrdí, že avizovaný príchod novej mliekarenskej spoločnosti dáva farmárom perspektívu, že budú mať stabilného odberateľa. „V súčasnosti sa dostávame do mliečnej krízy, aká tu bola pred rokom 2009. Niektoré slovenské mliekarne vypovedávajú zmluvy na dodávku mlieka. Nový stabilný odberateľ dáva prvovýrobcom perspektívu, že nemusia ukončiť výrobu.“ Spoločnosť plánuje spracovávať 25 % na Slovensku vyprodukovaného mlieka. Podľa Pastoreka slovenskí prvovýrobcovia v minulom roku vyprodukovali 864 miliónov kilogramov mlieka, investor plánuje podľa predloženého návrhu spracovávať 300 miliónov kilogramov. „Pri vstupe do Európskej únie sme produkovali ročne vyše miliardy kilogramov mlieka. Farmári na to kapacity majú, len ho musia vedieť predať na trhu,“ skonštatoval Pastorek.

Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek tvrdí, že konkurencia nového investora a na Slovensku etablovaných mliekarní môže zvýšiť tlak na nákupné ceny mlieka. „Môže to ovplyvniť nákupné ceny, ktoré sú nižšie o päť až sedem percent oproti európskym cenám. Investícia však najmä posilní trh, prvovýrobcovia prestanú znižovať stavy dojníc a dokonca môže prispieť k tomu, že sa tieto stavy začnú zvyšovať,“ skonštatoval Jahnátek. Podľa Pastoreka chovajú farmári na Slovensku v súčasnosti zhruba 135.000 dojníc, pred piatimi rokmi bol ich počet o takmer 70.000 kusov vyšší. Pokles spôsobila práve mliečna kríza v roku 2009. Domnieva sa, že farmári zareagujú na nového spracovateľa mlieka a stavy dojníc zvýšia. „Určite budeme mať aj takých farmárov, ktorí súčasný tlak neustoja a odídu z trhu. Potom bude závisieť od tých, čo ostanú, do akej miery ich nahradia a o koľko si dokážu tie stavy dojníc navýšiť,“ povedala Štefániková.

SPPK: Farmári nemôžu čakať do roku 2018


Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) víta plán firmy Midia Agro postaviť závod na spracovanie mlieka, slovenskí farmári však nemôžu čakať do roku 2018. Uviedla to pre TASR hovorkyňa SPPK Jana Holéciová.

"Vítame túto investíciu, ale musíme sa zamýšľať aj nad tým, akým spôsobom do roku 2018 pomôžeme mliečnemu sektoru, ktorý bez urýchlených adekvátnych zásahov nevie sám vyriešiť súčasnú situáciu. Nemôžeme čakať do roku 2018, ale musíme situáciu riešiť okamžite,"
priblížila.

"Do úvahy prichádzajú viaceré formy pomoci, o ktorých hovoríme už dlhodobo, či už je to vytvorenie tretieho odbytového kanála, aby zariadenia v správe štátu nakupovali čerstvé domáce slovenské výrobky a suroviny, spustenie humanitárnej pomoci do tretích krajín, zvýšenie podielu predaja domácich výrobkov v obchodných reťazcoch alebo finančná pomoc zo strany štátu. To sú možnosti, ktoré by mohli pomôcť odtiahnuť prebytočnú surovinu z nášho trhu," dodala.