Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ján Richter: Miera evidovanej nezamestnanosti klesla pod priemer EÚ

Na archívnej snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter. Foto: TASR - Martin Baumann

Trend poklesu nezamestnanosti mladých ľudí tiež neustále pokračuje, uviedol minister práce.

Bratislava 18. augusta (TASR) - Miera evidovanej nezamestnanosti na Slovensku dosiahla v júli tohto roka úroveň 6,70 %. V porovnaní s júnom 2017, keď bola 6,9 %, klesla o 0,2 percentuálneho bodu (p. b.). Medziročne sa znížila o 2,74 p. b. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii v Bratislave generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR Marián Valentovič.



Stav disponibilných uchádzačov o zamestnanie dosiahol ku koncu siedmeho mesiaca tohto roka 182.754 osôb. "Medzimesačne, v porovnaní s júnom 2017, poklesol stav o 5243 osôb. Medziročne sa znížil o 73.706, čo je o 28,74 % osôb menej," vyčíslil.



Miera evidovanej nezamestnanosti vypočítaná z celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahla v júli 7,91 %. "Medzimesačne klesla o 0,23 p. b., medziročne sa znížila o 3,05 p. b.," spresnil Valentovič.

Stav celkového počtu uchádzačov o zamestnanie dosiahol v júli tohto roka 215.495 osôb. Medzimesačne sa znížil o 6438 osôb. "Medziročne klesol o 82.154 osôb, čo je o 27,60 % menej," doplnil šéf ÚPSVR.



V siedmom mesiaci bol pokles miery evidovanej nezamestnanosti zaznamenaný v šiestich krajoch, v dvoch krajoch bol zaznamenaný medzimesačný nárast. Najvýraznejší pokles miery evidovanej nezamestnanosti bol zaznamenaný v Prešovskom samosprávnom kraji.



Na okresnej úrovni sa nezamestnanosť znížila v 60 okresoch, v 19 okresoch bol zaznamenaný nárast.

Ku koncu júla tohto roka bolo na úradoch práce voľných 61.057 voľných pracovných miest. Medzimesačne počet voľných miest klesol o 938. Najviac voľných miest bolo v Bratislavskom kraji, najmenej ich bolo v Košickom kraji.

Podľa ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pokračoval pozitívny vývoj nezamestnanosti aj počas dovolenkového obdobia. "Z hľadiska historického vývoja som rád, že sme sa dostali prvýkrát pod číslo 8 %. Je potešujúce, že aj Eurostat skonštatoval za predchádzajúci mesiac, že v júni sa Slovensko s úrovňou nezamestnanosti dostalo pod priemer Európskej únie. Trend poklesu nezamestnanosti mladých ľudí tiež neustále pokračuje," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Richter.



Zároveň priblížil, že mesiac júl je špecifickým mesiacom. "V dovolenkovom mesiaci sa veľmi veľa ľudí neprijíma ani sa nezverejňujú nové pracovné miesta. Týka sa to však aj predchádzajúcich rokov. Neprejavil sa ani veľký nárast cudzincov," doplnil Richter. Celkovo pracovalo na Slovensku ku koncu júla 43.245 cudzincov. Minister práce zároveň očakáva, že nezamestnanosť by na konci tohto roka a začiatku budúceho roka mohla klesnúť na 5 %.