Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie v Nemecku môže podľa Bundesbank prekročiť percento

Foto: bundesbank

Nemecko by tak získalo argument v prospech zníženia objemu financií, ktoré každý mesiac pumpuje Európska centrálna banka (ECB) do ekonomiky eurozóny.

Berlín 24. októbra (TASR) - Miera inflácie v Nemecku by mohla do konca tohto roka prekročiť hranicu 1 %, prvýkrát za vyše 2,5 roka. Uviedla to dnes nemecká centrálna banka Bundesbank. Nemecko by tak získalo argument v prospech zníženia objemu financií, ktoré každý mesiac pumpuje Európska centrálna banka (ECB) do ekonomiky eurozóny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Zotavenie nemeckej inflácie pravdepodobne poskytne prezidentovi Bundesbank a členovi predstavenstva ECB Jensovi Weidmannovi "muníciu" v debate o redukcii masívnych investícií ECB do nákupu dlhopisov eurozóny, ktoré často kritizuje.

"Vzhľadom na súčasné očakávania trhu v súvislosti s vývojom cien ropy, miera inflácie (v Nemecku) by mohla na konci roka vzrásť a mierne prekročiť 1 %," uvádza sa v správe Bundesbank.

Ceny ropy ožili a držia sa nad hranicou 50 USD (45,93 eura) za barel (159 litrov) po tom, ako členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) dosiahli na konci septembra predbežnú dohodu o obmedzení ťažby.

Medziročná harmonizovaná miera inflácie v Nemecku v septembri stúpla na 0,5 %, čo je jej najvyššia úroveň za viac ako jeden rok, ale hranicu 1 % neprekročila od apríla 2014. Miera inflácie v celej eurozóne dosiahla minulý mesiac 0,4 %.

ECB, ktorá chce infláciu v euroregióne vytlačiť späť k úrovni 2 %, má v decembri rozhodnúť, či bude pokračovať v nákupe aktív z eurozóny, do ktorých mesačne investuje 80 miliárd eur, aj po marci 2017.

Takzvaní jastraby v ECB, medzi ktorých patrí aj Weidmann, sú za redukciu tohto programu. V minulosti však jastrabov prehlasovali ostatní členovia Rady guvernérov ECB.