Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Miera inflácie vo Venezuele tento rok prekročí 700 %

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Venezuela má vážne hospodárske problémy. Vláda minulý týždeň vyhlásila núdzový stav v ekonomike.

Caracas 22. januára (TASR) - Miera inflácie vo Venezuele, ktorá je už teraz najvyššia na svete, sa v tomto roku viac ako zdvojnásobí a prekročí 700 %. Informovali o tom agentúry AP a Bloomberg s odvolaním sa na správu Medzinárodného menového fondu (MMF).

Venezuela má vážne hospodárske problémy. Vláda minulý týždeň vyhlásila núdzový stav v ekonomike, ktorá zápasí s recesiou v dôsledku nízkych cien ropy a modelu riadeného hospodárstva.

MMF odhaduje, že vlani dosiahla miera inflácie v tejto latinskoamerickej krajine 275 %. Alejandro Werner, riaditeľ MMF pre západnú hemisféru vo svojej správe predpovedá, že tento rok sa inflácia vo Venezuele vyšplhá na zhruba 720 %.

Venezuelská centrálna banka minulý týždeň zverejnila niektoré údaje z ekonomiky, prvýkrát po vyše roku. Banka potvrdila, že inflácia už dosiahla trojciferné číslo. Ale momentálne sa vraj pohybuje blízko úrovne 141,5 %, ktorú dosiahla v 3. kvartáli 2015. Banka naposledy zverejnila údaje o inflácii v decembri 2014, keď bola údajne na úrovni 68,5 %.

Strmý rast cien vo Venezuele a nedostatok čoraz väčšieho sortimentu tovarov, vrátane potravín, vyvolávajú medzi obyvateľmi nespokojnosť. To pomohlo opozícii získať kontrolu v Kongrese, prvýkrát za uplynulú dekádu. V krajine však platí tzv. prezidentský systém a súčasnou hlavou štátu je prezident Nicolas Maduro, ktorý vyhlásil núdzový stav.

Venezuela nemá dosť devíz a tak nemôže dovážať tovar zo zahraničia. Nedostatok základných tovarov môže mať podľa Wernera z MMF tragické dôsledky.

MMF predpovedá, že venezuelská ekonomika tento rok klesne o 8 % po vlaňajšom páde o 10 %.