Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi stúpa a s ňou aj emigrácia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počet mladých ľudí bez práce sa zvýši o približne 500.000 na 71 miliónov, predpovedá ILO.

Ženeva 25. augusta (TASR) - Miera nezamestnanosti medzi mladými ľuďmi opäť stúpa. Oznámila to Medzinárodná organizácia práce (ILO), ktorá zároveň upozornila, že migrácia z chudobných krajín do bohatých štátov sa tak môže v nasledujúcej dekáde zvýšiť. Informovala o tom agentúra DPA.

Po niekoľkých rokoch zlepšovania situácie miera nezamestnanosti vo vekovej kategórii od 15 do 24 rokov tento rok rastie a podľa odhadu ILO stúpne na 13,1 % z vlaňajších 12,9 %. Počet mladých ľudí bez práce sa zvýši o približne 500.000 na 71 miliónov, predpovedá ILO.

Je to dôsledok recesie v transformujúcich sa ekonomikách, ako sú Brazília a Rusko, ktoré tvrdo zasiahol pád cien komodít.

Rozvíjajúce sa ekonomiky preto očakávajú nárast nezamestnanosti mladých ľudí z 13,3 % v minulom roku na 13,7 % v roku 2017.

Chudoba medzi pracujúcou mládežou sa pritom v uplynulých dekádach znižovala, ale pomalším tempom ako chudoba v rámci dospelej populácie. To spôsobilo nárast podielu neprivilegovanej mládeže v rámci celkovej globálnej pracovnej sily, konštatuje ILO.

Organizácia so sídlom v Ženeve zistila, že 1-% nárast nezamestnanosti v rozvojových štátoch vedie k zvýšeniu počtu mladých, ktorí sú pripravení emigrovať za lepšou budúcnosťou o 0,5 %.

Až 20 % mladých ľudí z celého sveta plánuje podľa ILO odísť do zahraničia, z toho 35 % je zo subsaharskej Afriky a 28 % z arabských krajín.