Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Británii do konca júla vzrástla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Údaje štatistického úradu ďalej hovoria, že priemerná mzda vrátane odmien klesla za tri mesiace do konca júla o 1 %.

Londýn 15. septembra (TASR) - Miera nezamestnanosti v Británii za tri mesiace do konca júla vzrástla, prvýkrát od marcových blokád na zabránenie šíreniu nového koronavírusu. A zároveň zamestnanosť aj priemerná mzda s odmenami klesli. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu ONS.

Konkrétne sa miera nezamestnanosti v období máj - júl 2020 zvýšila na 4,1 % z 3,9 %, čo je úroveň, na ktorej sa držala od začiatku roka 2020. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi ekonómov.

Obrovský vládny program podpory zamestnanosti (kurzarbeit) zabránil mnohým prepúšťaniam. Ale vzhľadom na to, že tento program sa v októbri končí, analytici počítajú s rastom nezamestnanosti aj v ďalších mesiacoch.

Štatistiky ukázali tiež, že počet nezamestnaných v Spojenom kráľovstve sa v sledovanom období medziročne zvýšil o 76.000 na 563.000.

Počet zamestnancov na výplatných listinách firiem sa do konca júla znížil o približne 695.000 od marca, keď začala vláda zavádzať blokády.

ONS ďalej informoval, že priemerná mzda vrátane odmien klesla za tri mesiace do konca júla o 1 % a priemerná mzda bez odmien sa zvýšila o 0,2 %.

Predbežné augustové údaje naznačujú, že počet žiadateľov o podporu minulý mesiac stúpol o 73.700 na 2,7 milióna. Ekonómovia však očakávali, že sa zvýši o 100.000.

Centrálna banka, Bank of England, predpovedala, že miera nezamestnanosti v Británii dosiahne na konci tohto roka 7,5 %.

Firmy z odvetvia cestovného ruchu a maloobchodní predajcovia už ohlásili veľké straty pracovných miest.