Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miera nezamestnanosti v Španielsku sa v 1. štvrťroku mierne zvýšila

Španielska vlajka veje na námestí Colon v Madride Foto: TASR/AP/Paul White

Inflácia v Španielsku tento mesiac zrýchlila viac, ako sa čakalo.

Madrid 27. apríla (TASR) – Miera nezamestnanosti v Španielsku sa v 1. štvrťroku tohto roka mierne zvýšila. Došlo tak k prerušeniu celkového pozitívneho trendu znižovania nezamestnanosti v krajine v uplynulých rokoch.

Konkrétne miera nezamestnanosti v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v 1. štvrťroku 2017 vzrástla na 18,8 % z 18,6 % v predchádzajúcom 4. kvartáli 2016, uviedol dnes štatistický úrad v Madride. V posledných troch mesiacoch vlaňajška malo pritom Španielsko najnižšiu nezamestnanosť za sedem rokov.

A pred rokom, teda v 1. kvartáli 2016, bola nezamestnanosť v Španielsku o 2,3 percentuálneho bodu vyššia ako v období január-marec 2017.

Z údajov štatistického úradu ďalej vyplýva, že v evidencii španielskych úradov práce pribudlo v prvých troch mesiacoch tohto roka 17.200 nezamestnaných a ich počet sa zvýšil na 4,3 milióna ľudí.

Rast nezamestnanosti v Španielsku kulminoval v roku 2013, keď miera nezamestnanosti dosiahla 27 %.

Španielsko má po Grécku druhú najvyššiu nezamestnanosť v rámci celej Európskej únie.

Inflácia v Španielsku tento mesiac zrýchlila viac, ako sa čakalo



Tempo rastu inflácie v Španielsku, ktoré je štvrtou najväčšou ekonomikou eurozóny, sa tento mesiac zrýchlilo a viac, ako analytici predpovedali. Naznačili to predbežné údaje štatistického úradu INE.

Podľa prvého odhadu INE sa medziročná miera inflácie v Španielsku v apríli zvýšila o 2,6 % po 2,3-% náraste v marci. Analytici pritom očakávali, že stúpne o 2,5 %.

Podobne aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska v apríli zvýšil medziročne o 2,6 %, čo je citeľné zrýchlenie oproti marcu, keď vzrástol o 2,1 %. Aj tento výsledok prekonal očakávania ekonómov, ktorí počítali so zvýšením tempa rastu HICP tento mesiac na 2,3 %.

V medzimesačnom porovnaní stúpli neharmonizované spotrebiteľské ceny v Španielsku v apríli o 1 % a harmonizované o 0,9 %.