Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Miestenky vo vlakoch sa pred Veľkou nocou míňajú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Najväčší záujem je o diaľkové vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc.

Bratislava 23. marca (TASR) - Záujem ľudí o cestovanie na veľkonočné sviatky za rodinami či blízkymi narastá. Štátna Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) registruje zvýšený predaj miesteniek predovšetkým na spoje vo štvrtok 24. marca alebo v piatok 25. marca.

Ľudia sa chcú v tieto dni podľa hovorkyne ZSSK Jany Morháčovej už tradične presunúť najmä z Bratislavy na východné či stredné Slovensko. Podobne rastie záujem o miesta vo vlakoch aj počas Veľkonočného pondelka (28. 3.) a v utorok 29. marca. Vtedy sa chcú cestujúci dopraviť zase naopak, čiže z východu a stredu krajiny na západné Slovensko.

Najväčší záujem je pritom o diaľkové vlaky na trase z Bratislavy cez Žilinu do Košíc. Popoludňajšie spoje v stredu (23. 3.) už majú predaných do 98 % miesteniek. Podobne aj popoludňajšie spoje vo štvrtok 24. marca majú predaných od 70 do 92 % miesteniek.

Najviac ľudí chce dnes a vo štvrtok cestovať rýchlikom Dargov, ktorý vychádza z Bratislavy o 9.55 h či rýchlikom Intersport s odchodom z Bratislavy o 15.55 h.

V rannom rýchliku RWE, ktorý štartuje z hlavného mesta o 7.55 h a v obedňajšom rýchliku Spišan s odchodom o 13.55 h, sú už takmer všetky miestenky vypredané od stredy do piatka.

Čo sa týka nočných spojov, rýchlik Zemplín s odchodom z Bratislavy-Nového Mesta o 22.37 h smerom do Košíc a Humenného má už lôžka a ležadlá nadnes a štvrtok na 90 % vypredané.

Podobne aj rýchlik Poľana s odchodom o 22.51 h z hlavného mesta do Košíc a Prešova má nadnes a štvrtok predaných 80 % lôžok a ležadiel.

Pri cestovaní po sviatkoch v opačnom smere, čiže na západné Slovensko, je záujem najmä o miesta v popoludňajších a podvečerných spojoch v pondelok 28. marca a v utorok 29. marca. V pondelok popoludní je predaných 60 % miesteniek na spoje na trase z Košíc cez Žilinu do Bratislavy a v utorok je to 80 % miesteniek.

Na ostatných trasách, napríklad z Bratislavy do Zvolena či Banskej Bystrice alebo zo Žiliny či Zvolena do Košíc je predaných len približne 30 % miesteniek.

ZSSK však pripomína, že aktuálna obsadenosť spojov vyjadruje len počet predaných miesteniek. Celková kapacita vlaku je vyššia, len časť sedadiel je totiž miestenkovaná.