Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Miestne zdroje môžu pomôcť ľuďom na vidieku, ukázal to projekt Sunrise

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Projekt Sunrise priniesol aj niekoľko hmatateľných výstupov, ako napríklad zriadenie dvoch dielní na svojpomocnú výrobu slnečných kolektorov.

Trebišov/Košice 20. januára (TASR) – Miestne zdroje môžu zlepšiť ekonomickú situáciu ľudí na vidieku. Tvrdia to realizátori projektu s názvom Sunrise - Udržateľné využívanie prírodných zdrojov v malých podnikoch. Prostredníctvom programu cezhraničnej spolupráce ho podporila Európska únia. TASR informoval Ján Dzurdženík z košickej Agentúry na podporu regionálneho rozvoja.

Projekt, ktorý realizovali slovenskí a ukrajinskí partneri, ponúkol množstvo seminárov. „Ľudia, ktorí sa ich zúčastnili, získali informácie o zaujímavých projektoch. Inšpiratívnou je napríklad samospráva Spišského Hrhova, ktorá na svojom území dokázala významne eliminovať problémy, pomerne vypuklé vo väčšej časti východného Slovenska – dlhodobú nezamestnanosť, marginalizáciu rómskej komunity či bývanie v nelegálnych stavbách na cudzích pozemkoch,“ ozrejmil Dzurdženík.

„Výrazným nástrojom na riešenie týchto problémov je obecný podnik, ktorý v súčasnosti nerieši len malé stavebné úpravy v obci, ale pôsobí ako konkurencieschopný subjekt v regióne a pomáha takzvaným nezamestnateľným vrátiť sa reálne na trh práce,“ uviedol starosta S. Hrhova Vladimír Ledecký.

Ďalší z projektov, ktorý predstavil semináre Sunrise, nesie názov Ondava pre život. Je realizovaný vo Svidníckom okrese. Jeho manažéri sa stretli s pozitívnymi efektmi, ktoré prináša hoci len dočasné zamestnanie dlhodobo nepracujúcich. Ide napríklad o zlepšenie ich finančnej situácie, socializáciu, pocit spolupatričnosti ku kolektívu, ako aj pozitívny príklad, ktorý dávajú svojim deťom.

Projekt Sunrise priniesol aj niekoľko hmatateľných výstupov, ako napríklad zriadenie dvoch dielní na svojpomocnú výrobu slnečných kolektorov. Otvorili ich v Turni nad Bodvou (okres Košice–okolie) a v Časlivciach na Ukrajine. Turnianskemu združeniu ProTornensis, ktoré s miestnymi už niekoľko rokov vyrába brikety zo slamy, umožnili brikety analyzovať a získať o tom certifikát. Ďalší z partnerov projektu, obec Malé Ozorovce (okres Trebišov), získal vybavenie umožňujúce používanie drevného odpadu na vykurovanie.

„Vykurovanie odpadovou biomasou nemusí zabezpečiť zníženie výdavkov za vykurovanie kultúrneho domu, ale určite zabezpečí to, že peniaze, ktoré pri zaplatení faktúry za plyn a elektrinu nenávratne odchádzajú z regiónu preč, v prípade zaplatenia pracovníka pripravujúceho palivo ostanú v obci a tieto zdroje následne prinesú multiplikačné efekty,“ informoval starosta Malých Ozoroviec Milan Dolák.

„V našej obci sme si to aj prepočítali a už sme urobili viaceré kroky smerujúce k lepšiemu využívaniu miestnych energetických či ľudských zdrojov, napríklad vybudovaním obecného včelína či svojpomocnou výstavbou ihriska,“ dodal starosta.