Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. MIHÁL: Daňovo-odvodový systém je po vláde R. Fica deformovaný

Jozef Mihál, archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Drobní a strední podnikatelia dostali podľa neho tvrdú ranu zavedením daňových licencií.

Bratislava 10. februára (TASR) - Po štyroch rokoch druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) je daňovo-odvodový systém na Slovensku deformovaný omnoho viac ako v roku 2012. Myslí si to podpredseda opozičnej SaS Jozef Mihál. Kritizuje v tejto súvislosti viaceré kroky ministerstva financií.

"Podstatné je to, že sa pracujúcim a podnikajúcim ľuďom, ktorí sa živia sami, zásadne zvýšili dane a odvody. Za všetko hovorí zrušenie rovnej dane, kedy sa sadzba dane pri príjme približne nad 2000 eur mesačne zvýšila na 25 %," pripomenul opozičný poslanec.

Drobní a strední podnikatelia dostali podľa neho tvrdú ranu zavedením daňových licencií, obmedzili sa im možnosti odpisovať firemný majetok a zásadne sa okresali možnosti uplatnenia daňovej straty z predošlých rokov.

"Platiteľom DPH vláda poriadne skomplikovala život zavedením nezmyselne nastaveného kontrolného výkazu DPH, zadržiavaním vratiek dane a množstvom ďalších nelogických zmien v zákone o DPH," zhodnotil Mihál.

Príkladom deformácií a zle nastaveného systému je podľa neho aj odpočítateľná položka v zdravotnom poistení. Týka sa totiž len zamestnancov v pracovnom pomere a štátnozamestnaneckom pomere. Vôbec sa netýka samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO). "Živnostníci tak dnes platia omnoho vyššie zdravotné poistenie ako zamestnanci v pracovnom pomere," zdôraznil opozičný poslanec.