Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

MIHÁL: Zlepšenie programového výberu v 2. pilieri je slabá ambícia

Pokračovanie 2. schôdze Národnej rady SR (NR SR) v stredu 20. apríla 2016 na Námestí A. Dubčeka v Bratislave. Na snímke poslanec NR SR Jozef Mihál (SaS). Foto: TASR - Martin Baumann

Vláda zložená zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v Programovom vyhlásení nehovorí o konkrétnych zmenách v sociálnej oblasti.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Vláda zložená zo strán Smer-SD, SNS, Most-Híd a #Sieť v Programovom vyhlásení nehovorí o konkrétnych zmenách v sociálnej oblasti. Presvedčený je o tom opozičný poslanec Jozef Mihál (SaS).

Ako príklad uviedol nový zákon o sociálnych službách, ktorého prípravu už avizoval minister práce Ján Richter (Smer-SD). V programe vlády sa ale podľa Mihála nespomína. "Dôležité je to, aby došlo k posilneniu financovania sociálnych služieb, aby sa tu uplatňoval princíp rovnosti, či je to verejný, alebo neverejný poskytovateľ. Je tu výzva pre túto vládu, aby zmenila aj kompetencie samospráv. To som teda veľmi zvedavý," skonštatoval Mihál.

Snahou vlády je aj zaviesť jednotný posudkový systém. "Predchádzajúca vláda to nechala plávať. Táto vláda to deklaruje, že sa o to pokúsi, tak jej držím palce, aby sa nielen pokúsili, ale aby to aj vyšlo," podotkol Mihál.

Zároveň je presvedčený, že je potrebné urobiť aj zmeny v dôchodkovom systéme. Upozornil na to, že prvý pilier je silne deficitný. "Z pohľadu toho, ako sú dnes nastavené odvody, ako sú dnes nastavené fondy, ako sa vyplácajú starobné, predčasné, vdovské dôchodky, tak v tom systéme nám chýba suma 2 miliardy eur," vyčíslil Mihál.

Vláda pritom plánuje zmeniť valorizáciu dôchodkov. "Je to dosť veľká hanba vysvetľovať dôchodcom, prečo sa dôchodky zvyšujú o 1,90 eura a prečo to nie je lepšie. Systém, ktorý je dnes deficitný o dve miliardy eur ročne, chcete vylepšiť tým, že zlepšíte valorizáciu. Ale keď sa niekde zlepší, tak sa niekde musí ubrať, alebo niečo nové dotovať," povedal svojim kolegom v pléne Mihál s tým, že je veľmi zvedavý, ako to chce vláda vyriešiť. "Nehovoríte nič o tom, nepriznávate farbu v tom, že treba zrejme znížiť na druhej strane výšku novopriznávaných dôchodkov, ak má systém byť aspoň v tej podobe deficitu, ako je dnes," predpokladá Mihál.

Zmeny sa majú dotknúť aj druhého piliera. "Zlepšenie programového výberu je veľmi slabá ambícia. Ja by som čakal, že sa zvýšia príspevky do druhého piliera, že sa zmení vzorec pre výpočet minimálneho dôchodku, ktorý je dnes jasne diskriminujúci pre sporiteľov v druhom pilieri. Čakal by som snahu o prijatie ústavného zákona na udržateľnosť dôchodkového systému," dodal.

Mihálov prejav skritizoval bývalý štátny tajomník ministerstva práce a poslanec Smeru-SD Jozef Burian. "Očakával som lepšie vystúpenie," konštatoval. Keď by mal podľa vlastných slov porovnávať Programové vyhlásenie vlády s tým z roku 2010, keď bol vo vláde aj Mihál, podľa Buriana by porovnanie nedopadlo v prospech roku 2010.

Vtedy tam podľa neho neodzneli žiadne konkrétne údaje, v súčasnosti sa podľa Buriana spomína vo vyhlásení vlády vytvorenie 100.000 pracovných miest. "Jediná vec tam bola odvodová reforma, ktorá, bohužiaľ, skončila fiaskom," dodal Burian.

Zároveň doplnil, že deficit Sociálnej poisťovne nikto nespochybňuje. "Ten je už od roku 2004 po tom, ako urobil zmenu sociálneho systému Ľudovít Kaník," opísal Burian.

Na to Mihál odpovedal, že ho veľmi teší prítomnosť takéhoto "parťáka" v parlamente, s ktorým sa bude môcť štyri roky "prekárať". "Určite aj Ľudo Kaník je spokojný, keď náhodou počúva tento prenos, že aj jeho meno zaznelo. To je taká ikona toho, čo všetko zlé tu bolo," doplnil Mihál.