Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

MIHÓK: Monako môže poskytnúť kontakty na severnú Afriku a arabský svet

Na archívnej snímke predseda SOPK Peter Mihók. Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Mihók upozornil, že súčasťou návštevy kniežaťa Alberta II. je aj podpis dohody medzi Monackou ekonomickou radou a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou.

Bratislava 2. mája (TASR) - Monako je síce veľmi malý trh, ale je vnímaný ako súčasť trhu EÚ. Monako však poskytuje pre exportérov a investorov zo SR oveľa širší priestor, hlavne smerom na severnú Afriku a arabský svet. Uviedol to dnes v Bratislave pre TASR predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók na Slovensko-monackom ekonomickom fóre organizovanom SOPK pri príležitosti návštevy monackého kniežaťa Alberta II. v SR.

"Mnohí bohatí podnikatelia majú totiž svoje rezidencie v Monaku a využívajú ho ako bezpečný prístav pre realizáciu obchodných kontaktov aj s tretími krajinami, nielen so samotným Francúzskom a Monakom," priblížil šéf SOPK.

"Sme veľmi radi, že o fórum je zo slovenskej strany veľký záujem, máme asi 50 účastníkov. Odpoludnia sa zrealizuje okolo 100 rôznych bilaterálnych rokovaní medzi podnikateľmi z Monaka a zo Slovenska," zdôraznil.



Mihók upozornil, že súčasťou návštevy kniežaťa Alberta II. je aj podpis dohody medzi Monackou ekonomickou radou a SOPK. "My prakticky nadväzujeme na dohodu, ktorú sme mali podpísanú v minulosti. V novej dohode hovoríme nielen o bilaterálnych vzťahoch, ale aj o spolupráci na tzv. tretích trhoch. Myslím si, že to môže dať zaujímavú dimenziu nielen pre našich, ale aj pre monackých podnikateľov," doplnil.

Oblasti možnej slovensko-monackej spolupráce, keďže dnes ide o prvé stretnutie tohto druhu, sa podľa Mihóka v najbližšom období vyprofilujú. "Niečo už naznačuje štruktúra podnikateľov, ktorí dnes prišli. Možnými oblasťami je IT, oblasť malých start-upov či chemického priemyslu. Svojím spôsobom sa nadväzuje aj na spoluprácu v strojárstve," dodal šéf SOPK.