Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

P. MIHÓK: Slovenská ekonomika je na prahu roka 2016 v dobrej kondícii

Peter Mihók Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenská obchodná a priemyselná komora prezentovala ekonomickú prognózu na tento rok a tiež výsledky prieskumu medzi firmami, ktorý bol zameraný na očakávania podnikateľskej sféry.

Bratislava 28. januára (TASR) - Slovenská ekonomika na prahu roka 2016 vykazuje dobrú kondíciu tak v oblasti verejných financií, ako aj v základných makroekonomických ukazovateľoch. Skonštatoval to predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók v úvode dnešnej konferencie, na ktorej komora prezentuje ekonomickú prognózu na tento rok a tiež výsledky prieskumu medzi firmami, ktorý bol zameraný na očakávania podnikateľskej sféry.

"Zlepšuje sa podnikateľská nálada, čo sa prejavuje najmä v raste investičných aktivít tak v štátnom, ako aj v súkromnom sektore. Kvalita podnikateľského prostredia však stále nedosahuje tie parametre, ktoré sú potrebné na razantnejší rast a legislatívnu stabilitu potrebnú pre strategické rozhodovanie firiem," povedal Mihók.

Podľa jeho slov na domácej scéne budú v tomto roku dôležité marcové parlamentné voľby. Ako uviedol, podnikatelia očakávajú, že nová vláda zadefinuje jasnú a jednoduchú stratégiu strednodobého rozvoja slovenskej spoločnosti a ekonomiky. "Na jej báze bude riešiť aj otázky kumulatívne vysokého daňovo-odvodového zaťaženia podnikateľských subjektov, vysokých cien energií pre podnikateľský sektor, znižovanie neprimeranej administratívnej náročnosti pre firmy, riešenie zlej situácie vo výkone súdnej moci, realizovanie zásadnej reformy vzdelávacej sústavy, teda najmä jej kvality a štruktúry s vyšším stupňom prepojenia na trh práce a potreby firiem," doplnil Mihók.

Podľa guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Jozefa Makúcha by mala slovenská ekonomika v roku 2016 pokračovať v pozitívnom vývoji. "Rast HDP by mal dosahovať viac ako trojpercentné dynamiky. Verejné investície stratia na dynamike v dôsledku bázického efektu eurofondov z minulého roka. Privátne investície budú prorastovo ovplyvnené investíciou Jaguar Land Rover," skonštatoval Makúch.

Nová automobilka by mohla celkovo podľa NBS na Slovensku prispieť k vytvoreniu 9000 nových pracovných miest do roku 2020. "V tomto roku sa zníži miera nezamestnanosti na 10,2 % a v budúcom roku by mala dosiahnuť 9,3 %," vyčíslil Makúch. Tvorba nových pracovných miest by pritom mala pokračovať najmä v službách.

Rast slovenského HDP na úrovni 3,1 % v tomto roku očakáva aj rezort financií. "Spotreba domácností sa zrýchli, a to vďaka reálnemu rastu disponibilného dôchodku. Rast ekonomiky je vyvážený. Už nie je jediným ťahúňom rastu export, ale zvyšuje sa aj domáca spotreba, čo je výsledkom viacerých faktorov," skonštatoval aj štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc s tým, že tento rok by malo vzniknúť 24.000 nových pracovných miest a priemerná nominálna mzda by mala prvýkrát presiahnuť 900 eur.

Zároveň označil rozpočet verejnej správy na tento rok za prelomový. "Deficit by mal byť nižší ako 2 % a následne vytvára všetky predpoklady na to, aby sme sa v roku 2018 dostali k vyrovnanému rozpočtu," dodal Kuruc.