Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

Mikropôžičky môžu dostať aj začínajúci podnikatelia

Ilustračné foto FOTO TASR

Mikropôžičku poskytuje SBA na obdobie od 6 mesiacov do 4 rokov, s možnosťou odkladu splátok istiny maximálne o 6 mesiacov.

Bratislava 2. marca (TASR) – Malí podnikatelia môžu dostať od štátu mikropôžičku od 2500 do 50.000 eur s výhodným úrokom. "Pôžička je dostupná aj začínajúcim podnikateľom, ktorým komerčná banka odmietla poskytnúť finančné zdroje," priblížil pre TASR riaditeľ sekcie národných a medzinárodných programov Slovak Business Agency (SBA) Marián Letovanec.

Tento produkt si zakladá aj na osobitnom prístupe ku každému žiadateľovi. "S každým pracovníci spolupracujúcej inštitúcie alebo priamo SBA detailne konzultujú podnikateľský plán. Začínajúci podnikatelia sa dozvedia o nedostatkoch a úskaliach, ktoré môžu nastať v budúcnosti. Snažia sa spoločne eliminovať problémy, o ktorých klient zatiaľ neuvažoval," popisuje Letovanec.

Prínosom tohto programu je aj to, že budúci aj existujúci klienti sa môžu bezplatne zúčastniť rôznych seminárov, školení, či workshopov, ktoré agentúra organizuje. "Podstatou teda nie je len poskytnutie finančných zdrojov. Môžu využiť aj iné služby SBA," podotkol.

Mikropôžičku poskytuje SBA na obdobie od 6 mesiacov do 4 rokov, s možnosťou odkladu splátok istiny maximálne o 6 mesiacov. Určená je na nákup, opravu alebo údržbu hnuteľného a aj nehnuteľného investičného majetku súvisiaceho s podnikaním. Tiež na nákup spotrebných zásob materiálu, surovín a tovaru súvisiaceho s podnikaním.

"Úroková sadzba je od 1,13 % p. a. do 9,03 % p.a. Jej výška je individuálna pre každého žiadateľa, stanovená je ako súčet základnej sadzby a marže," priblížil Letanovec. Základná sadzba je k od začiatku tohto roka pre Slovensko určená vo výške 0,53%, marža je závislá od úverovej histórie a ratingu príslušného žiadateľa. Žiadosti vybavuje SBA a jej spolupracujúce inštitúcie. Ich adresy budú od 3. marca zverejnené na www.sbagency.sk. K žiadosti o úver treba priložiť okrem čestného prehlásenia aj podnikateľský plán.

Úver môžu čerpať podnikatelia, ktorí majú sídlo registrované na území Slovenskej republiky, vrátane Bratislavského kraja. Určený je podnikom s menej ako 10 zamestnancami a ročným obratom alebo celkovou ročnou súvahou - bilančnou sumou nepresahujúcou 2 milióny eur. Tiež malým podnikom, ktoré zamestnávajú do 50 osôb s ročným obratom alebo celkovou ročnou súvahou - bilančnou sumou nepresahujúcou 10 miliónov eur.

Žiadajúci podnikatelia musia agentúre preukázať bezúhonnosť výpisom z registra trestov, u právnických osôb výpis predkladajú všetci členovia štatutárneho orgánu. Každú mikropôžičku musia zabezpečiť, pričom hodnota zabezpečenia závisí od ich ratingového stupňa.

Mikropôžičkový program má revolvingový charakter, teda splátky slúžia na poskytovanie ďalších mikropôžičiek. Letovanec pripomína, že na pôžičku nie je automatický právny nárok. "Cieľom tohto programu je udržať zamestnanosť v jednotlivých regiónoch Slovenska, pomôcť začínajúcim podnikateľom, ale napríklad aj sprístupniť financie podnikajúcim ženám, či iným znevýhodneným skupinám - mladým, podnikateľom s handicapom, migrantom, ale aj seniorom," doplnil.