Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Zastavenie prechodu na systém KONS ohrozilo celý projekt UNITAS

Miroslav Mikulčík Foto: TASR/Michal Svítok

Tvrdí to bývalý šéf Daňového riaditeľstva SR Miroslav Mikulčík.

Bratislava 29. mája (TASR) - Zastavením prác na projekte konsolidácie informačných systémov (IS KONS) Finančnej správy (FS) SR sa zmarilo úsilie o efektívnejšie a dôslednejšie odhaľovanie daňových únikov. Zastaraný spôsob spracovania daní teraz nahráva do kariet "daňovej mafie" s cieľom využívať technologické nedokonalosti a osobné prepojenia s jednotlivými úradníkmi na regionálnej úrovni. Vo vyhlásení, ktoré poskytol TASR, to tvrdí bývalý šéf Daňového riaditeľstva (DR) SR Miroslav Mikulčík.

"Odmietnutím informačného systému KONS sa v podmienkach Slovenskej republiky nabúrala samotná kľúčová reforma zjednotenia daní, ciel a odvodov (UNITAS)," vyhlásil s tým, že vo veci zmarenia projektu sa rozhodol iniciovať aj trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Náklady štátu na projekt KONS vyčíslil na 7,31 milióna eur, pričom minimálne náklady na prevádzku starého systému a uvedenie do prevádzky nového plánovaného systému podľa neho presiahnu 130 miliónov eur.

"Jednotlivé fakty a čísla začínajú vo mne vyvolávať podozrenie, že za bezdôvodnou kriminalizáciou mojej osoby stoja v minulosti stratené zákazky a prípadne aj snaha podsvetia naďalej profitovať na kruhových obchodoch s DPH," tvrdí Mikulčík. Systém KONS mal totiž podľa neho sprehľadniť systém výberu DPH aj ďalších daní, ktorý sa v súčasnosti ocitol v "katastrofálnom a veľmi ľahko zneužiteľnom stave". "Všetci sme svedkami rafinovaného, prepracovaného a sofistikovaného okruhu podvodov najmä pri DPH, ktoré starý systém spracovania daní nebol schopný odhaľovať a uspokojivo riešiť," upozorňuje.

Zároveň pripomína, že zmluva pre účely zavádzania zmien v informačných systémoch daňovej správy bola uzatvorená so spoločnosťou IBM už v roku 2009. Tú však bolo nevyhnutné vzhľadom na jej finančné krytie a realizáciu konkrétnych výkonov upravovať dodatkami. "V roku 2010 komisia Ministerstva financií SR konštatovala nerealizovateľnosť a predraženie predmetnej zmluvy. Viac ako šesťmesačné rokovania so spoločnosťou IBM spôsobili časové zdržanie a nakoniec vyústili do úpravy ceny a predmetu zmluvy v súlade s podmienkami zákona o verejnom obstarávaní," vysvetľuje Mikulčík s tým, že sa podarilo vyrokovať výhodnejšie podmienky v prospech Slovenskej republiky.

Je preto podľa neho zarážajúce, že finančná správa sa následne rozhodla podporovať starý informačný systém a realizovať ďalšie nákladné a funkčne náročné projekty, čo štát vyjde na viac ako 130 miliónov eur. "Z porovnania vyššie uvedených údajov je možné zodpovedať otázku, kto a ako sa snaží šetriť prostriedkami daňových poplatníkov. Niektoré uvádzané argumenty tak jednoznačne potvrdzujú snahy o podkopanie zavedenia systému KONS a vyvracajú klamstvá o tom, že systém sám o sebe spôsobil kolaps daňovej správy, ako bolo verejnosti opakovane v minulosti predkladané," dodáva vo svojom stanovisku Mikulčík.