Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Miliardár Buffett dá prácu stovkám Slovákov

Warren Buffett Foto: TASR/AP

Spoločnosť Swiss Re plánuje rozšíriť svoje centrum zdieľaných služieb. Potvrdil to pre HN zdroj zvnútra spoločnosti, ktorý nechcel byť menovaný.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Spoločnosť Swiss Re vo veľkom rozširuje svoj biznis na Slovensku. Švajčiari u nás vytvoria až 400 nových pracovných miest – k osemstovke už existujúcich, informujú o tom dnešné Hospodárske noviny. Zaisťovňa Swiss Re na Slovensku pôsobí od roku 2007, jej bizniscentrum poskytuje pre centrálu podporu v daniach a vo financiách či v informačných technológiách (IT) a manažmente klientov.

Spoločnosť plánuje rozšíriť svoje centrum zdieľaných služieb. Potvrdil to pre HN zdroj zvnútra spoločnosti, ktorý nechcel byť menovaný.

"V raste na Slovensku plánujeme pokračovať," povedal pre HN Rolf Tanner z komunikačného oddelenia Swiss Re, ale počet miest nepotvrdil, ani nevyvrátil. Zdôraznil však, že dôvodom rozšírenia je dobré podnikateľské prostredie a kvalifikovaná pracovná sila. "A tiež ste kultúrne a geograficky blízko k niektorým našim kľúčovým trhom," povedal Tanner.

Podľa analytikov môžu za investíciou stáť aj snahy ušetriť náklady, ako aj zvýšiť kvalitu služieb.

"Pozitívna spätná väzba od Swiss Re by mohla byť impulzom pre príchod ďalších firiem," myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Jeho slová potvrdzuje aj Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO). Tá totiž dnes rokuje so štyrmi firmami, ktoré zvažujú u nás investovať práve v tejto brandži. "Spolu by mohli vytvoriť až 400 nových pracovných miest," reagoval PR konzultant štátnej agentúry Richard Dírer. Práve Slovensko sa vďaka tomuto biznisu stáva jednou z top destinácií.

To, že Swiss Re na Slovensku expanduje, potvrdzuje podľa HN aj pracovný portál Profesia.sk, kde Švajčiari avizujú 35 pracovných ponúk. "Ide o pozície z oblasti bankovníctva a finančníctva. Hľadajú tiež ľudí, ktorí chcú pracovať v informačných technológiách a v oblasti personalistiky," povedala hovorkyňa portálu Marcela Glevická.

V čase krízy do Swiss Re investičný guru a americký miliardár Warren Buffett nalial 2 miliardy eur. Švajčiarska zaisťovňa a jedna z top firiem vo finančnom svete sa tak mohla udržať medzi elitou. Warren Buffett je tretí najbohatší muž na svete, jeho majetok má hodnotu 61,9 miliardy USD, je zakladateľ a top akcionár investičnej firmy Berkshire Hathaway. Pôsobí vo finančníctve, potravinárstve či energetike.