Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Miliardár Fridman rezignoval na funkciu šéfa ropnej firmy TNK-BP

Michail Fridman Foto: internet

Fridman je považovaný za jedného z najvplyvnejších ľudí v britsko-ruskej ropnej firme, na jej čele mal stáť až do konca roka 2013.

Moskva 28. mája (TASR) - Ruský miliardár Michail Fridman dnes nečakane oznámil rezignáciu na funkciu výkonného riaditeľa britsko-ruskej ropnej spoločnosti TNK-BP.

Jeho rozhodnutie naznačuje ďalšiu krízu v spoločnosti, ktorú rovnakým dielom kontrolujú Briti a konzorcium ruských oligarchov Alfa-Access-Renova (AAR).

TNK-BP dnes informovala, že Fridman oznámil rezignáciu na funkciu ako výkonného riaditeľa, tak aj predsedu správnej rady, pričom odísť by mal do 30 dní.

Fridman je považovaný za jedného z najvplyvnejších ľudí v britsko-ruskej ropnej firme, pričom v jej čele mal stáť až do konca roka 2013. Dôvod odchodu nešpecifikoval.

Podľa zástupcu BP v Rusku Vladimira Bujanova opúšťa Fridman spoločnosť "z osobných dôvodov," no zdroj blízky AAR uviedol, že Fridman sa rozhodol zložiť funkciu pre "problémy v riadení TNK-BP." Podľa AAR konzorcium prestalo už BP ako partnerovi dôverovať.

AAR a BP dlhodobo nemajú najlepšie vzťahy. Naposledy sa skupina ruských oligarchov postarala o zrušenie kontraktu medzi britskou BP a ruskou spoločnosťou Rosnefť, keď chceli spolupracovať na rozvoji arktických ropných ložísk. AAR však súdnou cestou dosiahla zrušenie kontraktu s tým, že BP mala všetky svoje ďalšie aktivity na ruskom území riešiť najskôr rokovaním v rámci TNK-BP. Nedávno zasa TNK-BP odložila pre spory vo vedení rozhodnutie o vyplatení dividend.