Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Miliardár Soros kúpil menší balík akcií Manchester United

George Soros Foto: TASR/AP

Americká rodina Glazerovcov, ktorá klub vlastní od roku 2005, sa dohodla, že ponúkne na burze akcie Manchestru United bez hlasovacích práv, aby získala peniaze na zníženie jeho dlhu.

New York 21. augusta (TASR) - George Soros, americký miliardár pôvodom z Maďarska, kúpil menší podiel v britskom futbalovom klube Manchester United.

Soros v správe pre americkú komisiu pre cenné papiere uviedol, že jeho hedžový fond Soros Fund Management LLC vlastní 7,85 % akcií Manchester United. Britský klub, ktorý vznikol pred 134 rokmi totiž minulý mesiac vstúpil na burzu v New Yorku.

Americká rodina Glazerovcov, ktorá klub vlastní od roku 2005, sa dohodla, že ponúkne na burze akcie Manchestru United bez hlasovacích práv, aby získala peniaze na zníženie jeho dlhu. No aj napriek tomu, že má Manchester United množstvo fanúšikov, o jeho akcie nie až taký záujem, ako Glazerovci očakávali. Debut klubu na burze tak priniesol sklamanie, navyše cena akcií klesá.

Dlhy Manchestru United pritom koncom marca 2012 dosiahli 416,7 milióna libier (528,57 milióna eur). V roku 2005, keď Glazerovci klub kúpili, nemal žiadne dlhy.