Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Miliardár Warren Buffett rozširuje svoj biznis o predaj automobilov

Warren Buffett Foto: TASR/AP

Podľa Buffetta úlohou Van Tuyla bude vyhľadávať ďalšie firmy v tejto oblasti na akvizíciu

Omaha 2. októbra (TASR) - Americký miliardár Warren Buffett vstupuje najnovšie do biznisu predaja automobilov. Ako uviedla jeho spoločnosť Berkshire Hathaway, ktorá pôsobí vo viacerých sektoroch, od poisťovníctva, cez maloobchod, energetiku až po leteckú a železničnú dopravu, kupuje amerického privátneho predajcu automobilov Van Tuyl Group. Finančné podrobnosti kontraktu nezverejnili. Informovala o tom agentúra AP.

Van Tuyl Group je najväčším predajcom áut v USA v súkromných rukách. Po dokončení akvizície sa firma premenuje na Berkshire Hathaway Automotive a jej sídlo bude v Dallase. Dokončenie celého kontraktu sa očakáva v 1. štvrťroku budúceho roka, Berkshire však musí ešte získať súhlas hlavných výrobcov automobilov.

Buffett v tejto súvislosti pre televíznu stanicu CNBC uviedol, že na v súčasnosti fragmentovanom trhu predajcov áut sú obrovské možnosti na konsolidáciu a Van Tuyl Group chce v tomto smere aj využiť. Súčasný výkonný riaditeľ Van Tuyl Group Larry Van Tuyl bude po dokončení akvizície predsedom správnej rady novej automobilovej divízie Berkshire Hathaway. Výkonným riaditeľom sa stane Jeff Rachor.

Podľa Buffetta úlohou Van Tuyla bude vyhľadávať ďalšie firmy v tejto oblasti na akvizíciu. V prípade vhodnej akvizície Buffett na ňu poskytne financie. "Kapitál máme, takže sa do toho môžeme pustiť," dodal.