Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Militanti z Islamského štátu prenikli do provinčnej metropoly Ramádí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údajne ide o súčasť úsilia IS o posilnenie jeho postavenia v tejto prevažne sunnitmi obývanej oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

Bagdad 17. apríla (TASR) - Militanti z organizácie Islamský štát (IS) prenikli dnes hlboko do mesta Ramádí, metropoly západoirackej provincie Anbár. Údajne ide o súčasť úsilia IS o posilnenie jeho postavenia v tejto prevažne sunnitmi obývanej oblasti. Informovala o tom agentúra DPA.

"Islamský štát prenikol do Ramádí a zmocnil sa tamojšej Veľkej mešity. Teroristi obliehajú nemocnicu v Ramádí, komplex vládnych budov a veliteľstvo ozbrojených síl v Anbáre," uviedol pre spravodajskú webovú stránku Alsumaria News jeden z kmeňových vodcov v provincii Anbár.

Údajný prienik militantov z Islamského štátu do Ramádí, ktoré leží približne 110 kilometrov severne od irackej metropoly Bagdad, je odpoveďou džihádistov na týždeň trvajúcu veľkú ofenzívu irackej armády a jej spojencov, ktorej cieľom je vytlačiť IS z Anbáru.

Miestni predstavitelia a kmeňoví vodcovia vyzvali v uplynulých dňoch ústrednú vládu v Bagdade, aby do Anbáru vyslala vojenské posily, ktoré by pomohli zastaviť postup extrémistov.

Ozbrojené výpady džihádistov podľa agentúry DPA dokazujú, že Islamský štát ešte stále predstavuje hrozivú silu, ktorú sa ani napriek opakovaným pokusom irackej armády a vzdušným útokom Spojených štátov a ich spojencov nedarí eliminovať.