Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

Miloš Ronec už nešéfuje Tiposu, minister Peter Kažimír ho odvolal

Foto: TASR/Martin Baumann

Jediným akcionárom Tiposu je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom financií SR.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) s účinnosťou od dnešného dňa odvolal z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos Miloša Ronca. Informoval o tom dnes rezort financií.

Ronca do funkcie vymenoval predchádzajúci minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v septembri 2010 po tom, ako do jeho rúk zložil funkciu jeho predchádzajúci nominant Stanislav Žiačik. Ten odstúpil krátko po medializovaní informácií o tom, že krátko po svojom nástupe v auguste 2010 dal bez výberového konania zarobiť reklamnej agentúre VYV, ktorej bol v minulosti spolumajiteľom.

Dnešné odvolanie Miloša Roneca z funkcie predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa národnej lotériovej spoločnosti Tipos zdôvodnil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) stratou dôvery.

"Ako minister financií zodpovedám za fungovanie tejto organizácie a z tohto pohľadu mám právo spolupracovať s ľuďmi, ktorým dôverujem. Informácie z posledných týždňov ohľadom podpisovania niektorých reklamných zmlúv a sponzoringov v Tipose, aj posledná informácia o výplate dividend a tantiém, naznačuje, že to rozhodnutie som mal právo urobiť," povedal dnes novinárom Kažimír.

Tipos pár dní pred výmenou vlády venoval 70.000 eur občianskemu združeniu tenistky Dominiky Cibulkovej. Informoval o tom začiatkom apríla denník SME. Ronec, nominovaný do tejto funkcie predchádzajúcim ministrom financií Ivanom Miklošom (SDKÚ-DS), darovaciu zmluvu podpísal 23. marca tohto roka. Matka tenistky Katarína Cibulková je členkou SDKÚ-DS a do marcových volieb bola aj poslankyňou strany v Národnej rade (NR) SR.

Kažimír v tejto chvíli podľa vlastných slov nevie o detailoch činnosti Tiposu, nové vedenie lotériovej spoločnosti má však za úlohu tieto aktivity preveriť. "Viem len o tom, že toto rozhadzovanie plným priehrštím sa dialo v období po páde vlády, niektoré dokonca po parlamentných voľbách, čo nepovažujem za korektné," dodal minister financií.

Tipos, národná lotériová spoločnosť, a. s., vznikla zápisom do Obchodného registra 28. januára 1993. Predmetom jej činnosti je predovšetkým prevádzkovanie hazardných hier, ako sú číselné lotérie, okamžité lotérie, internetové lotérie a kurzové stávky. Jediným akcionárom Tiposu je Slovenská republika zastúpená Ministerstvom financií (MF) SR. Vlani firma dosiahla výnosy z hazardných hier takmer 315 miliónov eur.