Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Mimovládne organizácie žiadajú zastaviť znižovanie príspevkov z daní

Ilustračné foto Foto: TASR

Momentálne môže právnická osoba poukázať 1,5 % zo svojej dane z príjmu. Môže však poskytnúť 2 % v prípade, ak 0,5 % poskytne ako dar.

Bratislava 6. novembra (TASR) - Slovenské mimovládne organizácie žiadajú zachovať objem financií, ktorý je poukazovaný právnickými osobami prostredníctvom 2 % z daní z príjmov. "Žiadame Ministerstvo financií SR o zastavenie ďalšieho znižovania podielu poukázanej časti dane z príjmov právnických osôb do roku 2016," informovali dnes predstavitelia 19 mimovládnych organizácií a 17 súvisiacich platforiem.

Zníženie podielu dane spolu s rapídnym poklesom ziskov spoločností v dôsledku hospodárskej krízy podľa nich spôsobí drastické zníženie zdrojov, ktoré mimovládnym neziskovým organizáciám plynú z tohto mechanizmu. Predstavitelia mimovládnych organizácií sú si zároveň vedomí, že aj ich organizácie sa musia podieľať na ekonomickej rekonštrukcii našej spoločnosti. "Preto nechceme viac. Aby sme však mohli plniť naše poslanie, nemôžeme si dnes dovoliť stratiť zdroje, ktoré máme," uviedli.

Mechanizmus poukazovania 2-% podielu zo zaplatenej dane fyzickými a právnickými osobami vnímajú neziskové organizácie ako jeden z najtransparentnejších a technicky najlepšie fungujúcich mechanizmov podpory aktivít vo verejnom záujme. Podľa nich je takéto poukazovanie prostriedkov takisto spravodlivé voči spoločnosti, pretože presne kopíruje jej ekonomické úspechy. Zároveň nepredstavuje jednu stanovenú sumu, ale zodpovedá meniacemu sa ekonomickému stavu spoločnosti.

Organizácie takisto poukázali na to, že stále nižšie poukazované sumy doposiaľ neboli nahradené inými podpornými mechanizmami. Súkromné spoločnosti sa síce môžu spolupodieľať na príspevkoch z daní vlastnými darmi, no v súčasnej ekonomickej situácii k tomu nie sú dostatočne motivované. "Preto je výška príjmov od právnických osôb už dnes len polovicou z príjmov, ktoré sme dosahovali v čase, keď návrh na znižovanie vznikol," upozornili neziskovky.

Momentálne môže právnická osoba poukázať 1,5 % zo svojej dane z príjmu. Môže však poskytnúť 2 % v prípade, ak 0,5 % poskytne ako dar. Percentuálny podiel, ktorý budú môcť právnické osoby poskytnúť tretiemu sektoru zo svojich daní, sa má postupne znižovať, pričom v roku 2020 klesne na 0,5 %.