Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Mindfulness ako benefit pre zamestnanca aj zamestnávateľa

Foto: Petra Jaššáková

V súčasnej dobe je na zamestnancov kladený enormný tlak- časový, výkonnostný, interpersonálny a intrapersonálny.

Bratislava 3. februára (OTS) - Vzniká nevyhnutná potreba osvojenia zručností, ktoré zamestnancom pomôžu udržať si nad enormným tlakom nadhľad, zrelý postoj k sebe samému a k druhým. Zvýšenie subjektívnej pohody a vnútornej stability vplýva na spôsob akým pristupujeme k práci, komunikujeme, riešime problémy, teda veľa získava aj samotný zamestnávateľ.

Jedna z možností ako zatraktívniť a spestriť rozvojové programy, teambuildingy, benefity pre zamestnancov, je uplatniť zážitkové cvičenia, zamerané na osvojenie si zručností, ktoré napomáhajú k zvýšeniu pocitu vnútornej spokojnosti, šťastia a vnútornej stability. Veľmi účinnou metódou, ktorá je ešte stále pre väčšinu verejnosti novinkou je koncept Mindfulness (preklad „Všímavosť“).

MBCT (Mindfulness založený na kognitívnej terapii), je dlho skúmaný a rozvíjaný koncept rozpracovaný profesormi z Oxfordu a iných univerzít s vynikajúcimi výsledkami účinnosti v terapii. Stal sa vo Veľkej Británii metódou prvej voľby pri liečbe depresií a úzkostí, ale je účinnou metódou prevencie vzniku duševných ochorení. Posilňuje schopnosť zdravého vnímania a posudzovania seba samého, druhých a situácií, čím výrazne zvyšuje pocit subjektívnej pohody a vnútornej stability pre každého bežného človeka.

Koncept Mindfulness je orientovaný na vnímanie a nekritické zameranie pozornosti na emócie, myšlienky a pocity, vyskytujúce sa v prítomnom okamihu. Najčastejšie je cvičený formou meditačných postupov.

O prvej skúsenosti s využitím Mindfulness techník v rámci rozvojového programu pre zástupcov manažérov sa s vami podelí Petra Jaššáková 12. februára 2015 na Workshope Tréning, koučing a Leadership HR Development Academy.

O autorovi článku:
Petra Jaššáková
Špecialistka vzdelávania a lektorka
OTP Banka Slovensko a. s.

Petra sa po štúdiu psychológie v Trnavskej univerzite v Trnave začala venovať pracovnej psychológii v agentúre Motiv P, kde ako Manažérka pre Slovensko bola zodpovedná za realizáciu Assessment a Development centier (AC/DC), 360°sv, psychodiagnostiku, koučing, realizáciu rozvojových programov.

Od roku 2011 do súčasnosti pôsobí v OTP Banke Slovensko ako špecialistka vzdelávania a lektorka - je zodpovedná za realizáciu a organizáciu rozvojových a motivačných programov, teambuildingov a mediačných workshopov, AC/DC, zodpovedá za psychodiagnostiku, prieskumy spokojnosti, poradenstvo a koučing.

Vyučuje 3-tím rokom na Katolíckej univerzite v Ružomberku predmet „Manažérska psychológia“. Je v poslednom ročníku výcviku Kognitívne –behaviorálne zameranej terapie.