Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Na Slovensku bude vyššia minimálna mzda ako v Česku a Maďarsku

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

V roku 2016 by si mali mesačne ľudia s minimálnou mzdou v hrubom prilepšiť o 25 eur.

Bratislava 12. októbra (TASR) - Najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou pracuje v oblasti stravovacích zariadení, textilnej výroby i sociálnej starostlivosti. Oproti predchádzajúcemu roku nastal rozdiel v oblasti poštových služieb, kedy podiel zamestnancov s minimálnou mzdou tvoril až 10 %, pričom dnes je rozdiel o 5 % menší.

Od začiatku budúceho roka stúpne výška minimálnej mzdy o 6,58 % a dostane sa tak na sumu 405 eur. V roku 2016 by si mali mesačne ľudia s minimálnou mzdou v hrubom prilepšiť o 25 eur.

Z porovnania priemernej mzdy na Slovensku, v Česku a Maďarsku za 2. kvartál 2015 a výšky minimálnej mzdy pre rok 2016 vyplýva, že SR je na prvej priečke s najvyššou minimálnou plánovanou mzdou na rok 2016. Rozdiel priemernej a minimálnej mzdy je na Slovensku 472 eur. Minimálna mzda teda predstavuje 46 % priemernej mzdy. U susedných Čechov a Maďarov je rozdiel o čosi nižší. V ČR tvorí rozdiel 455 eur a v Maďarsku je to 440 eur.

Najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou je v oblasti stravovacích zariadení. Ich podiel predstavuje až 11 %. Približne 10 % ľudí s platom pohybujúcim sa okolo minimálnej mzdy tvoria zamestnanci pracujúci v textilnom a odevnom priemysle. Podiel zamestnancov pracujúcich v ubytovacích zariadeniach s minimálnou mzdou ostal voči roku 2014 nezmenený.

Pozícia krajčíra tvorí najvyšší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou (57 %), pričom jeho hrubý mesačný plat sa pohybuje vo výške 438 eur. V predchádzajúcom roku bola medzi pozíciami, ktoré tvorili najväčší podiel zamestnancov s minimálnou mzdou, pozícia upratovačky, ktorá predtým zarobila priemerne 399 eur za mesiac v hrubom. Dnes je podiel upratovačiek ešte o 3 % vyšší ako v predošlom roku a ich celkový hrubý mesačný plat je na úrovni 425 eur.

TASR informovala Katarína Klembalová z Profesie.