Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Ekonomika

Minimálna mzda v Maďarsku sa k 1. decembru zvýši o 15 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy minulý týždeň uviedol, že cieľom vlády je, aby mzdy v budúcom roku reálne vzrástli o 4 % až 5 %.

Budapešť 20. novembra (TASR) - Zástupcovia maďarskej vlády, odborov a zamestnávateľských združení podpísali dohodu o zvýšení minimálnej mzdy. Oznámilo to v pondelok maďarské ministerstvo hospodárskeho rozvoja. TASR o tom informuje na základe správy agentúry MTI.

Na základe dohody sa mesačná minimálna mzda pre nekvalifikovaných pracovníkov zvýši o 15 % na 266.800 forintov (706 eur), zatiaľ čo minimálna mzda pre kvalifikovaných zamestnancov s účinnosťou od 1. decembra vzrastie o 10 % na 326.000 HUF. Dohoda uzavretá minulý týždeň obsahuje aj odporúčanie pre podniky, aby zvyšovali mzdy v miere, ktorá po zohľadnení inflácie zabezpečí ich reálny rast.

Minister hospodárskeho rozvoja Márton Nagy minulý týždeň uviedol, že cieľom vlády je, aby mzdy v budúcom roku reálne vzrástli o 4 % až 5 %. Vláda bude podľa neho pokračovať v úsilí o dosiahnutie dohody, ktorá zabezpečí reálny rast miezd aj v dlhodobejšom horizonte. Rámcový dokument by mohol byť pripravený už začiatkom budúceho roka, povedal minister

(1 EUR = 377,75 HUF)