Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Minister Brecely dá IT projekty v rezorte dopravy posúdiť komisii

Roman Brecely Foto: TASR - Martin Baumann

Súťaž na informačný systém výstavby pripravoval ešte bývalý šéf rezortu Ján Počiatek. Systém má umožniť elektronickú komunikáciu a výmenu dokumentov v oblasti výstavby.

Bratislava 5. mája (TASR) – Všetky IT projekty v rezorte dopravy posúdi osobitná komisia. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Karolína Ducká v reakcii na dnešnú výzvu podľa ktorej má minister Roman Brecely (nominant #Siete) zastaviť dva tendre za takmer 100 miliónov eur.

Za predraženú a netransparentnú považujú liberáli súťaž na informačný systém výstavby aj verejné obstarávanie atlasu pasívnej infraštruktúry.

„Elektronizáciu a zníženie byrokracie pri stavebných konaniach si občania určite zaslúžia. Na druhej strane takéto riešenie v prospech občanov musí byť efektívne a za primerané peniaze. Minister Roman Brecely zriadi v najbližšom čase komisiu, ktorá prehodnotí stav všetkých IT projektov v rezorte dopravy a vydá ministrovi odporúčanie, ako v konkrétnych projektoch postupovať,“ reagovala Ducká.

Súťaž na informačný systém výstavby pripravoval ešte bývalý šéf rezortu Ján Počiatek (Smer-SD), vyhlásená bola v auguste minulého roka. Systém má umožniť elektronickú komunikáciu a výmenu dokumentov v oblasti výstavby. Zabezpečí evidenciu údajov a základných registrov v elektronickej forme pre procesy stavebného zákona.

„Je to softvér pre procesy, ktoré teraz nie sú zadefinované a neexistujú, nevykonávajú sa,“ upozornil poslanec Národnej rady SR za SaS Jozef Rajtár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. Na to, aby sa vôbec o nejakom softvéri dalo uvažovať, je podľa neho potrebný nový stavebný zákon. Ten sa Počiatkovi v minulom volebnom období prijať nepodarilo.

Zároveň poukázal na to, že keď sa tento tender pôvodne pripravoval v roku 2011, štát počítal, že bude stáť 9,9 milióna eur. „Tá suma sa pod vedením Jána Počiatka zrazu nafúkla na 44,7 milióna eur, teda viac ako štvornásobne oproti pôvodne plánovanému projektu. Obrovské predraženie,“ zdôraznil Rajtár. Súťaž bola podľa neho navyše pripravená v utajení a ministerstvo odmietlo zverejniť kompletné podklady.

„Tento tender je na softvér, ktorý v súčasnosti nie je potrebný, nedá sa realizovať, z objektívnych dôvodov je predražený a bol pripravený za veľmi podozrivých okolností v utajení, čo samo o sebe hovorí o tom, že takýto tender je veľmi podozrivý,“ zhrnul Rajtár.

Poslanec a tímlíder SaS pre dopravu Miroslav Ivan doplnil, že otvorený je aj IT tender na takzvaný atlas pasívnej infraštruktúry. Má ísť o mapu dátových káblov na Slovensku, podkladový dokument pre projektovanie a plánovanie. Zmluva na zákazku v hodnote 48 miliónov eur ešte podľa neho nie je podpísaná. „Vieme, že Česká republika sa s týmto atlasom neponáhľa a oni odhadujú, že to urobia za 5 miliónov. Trošku rozdiel,“ porovnal.

Liberáli preto žiadajú ministra Brecelyho, aby oba tieto tendre zastavil a každú podobnú súťaž v budúcnosti dôkladne posudzoval podľa kritérií „hodnota za verejné peniaze“. Nepáči sa im tiež zastavenie výstavby križovatky Triblavina na diaľnici D1. Všetkými týmito témami sa má zaoberať mimoriadny hospodársky výbor, ktorý zvolala jeho šéfka Jana Kiššová (SaS) na 19. mája. Brecely by na ňom mal poslancom odpovedať na všetky otázky.





kve pop