Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Ekonomika

G. Osborne chce prijateľnejšie rozpočtové riešenie pre Londýn

Britský minister financií George Osborne Foto: TASR/AP

Premiér Cameron, ktorý je pod tlakom lokálnych volieb a konkurencie euroskeptických strán, dvojmiliardovú žiadosť Bruselu do rozpočtu EÚ označil za prehnanú a termín splatenia za príliš krátky.

Brusel 7. novembra (TASR) - Britský minister financií George Osborne dnes v Bruseli na zasadnutí ministrov financií EÚ (Ecofin) žiadal "lepšie riešenie" pre svoju krajinu v súvislosti so záväzkami, ktoré Británia musí splniť voči spoločnému európskemu rozpočtu.

Európska komisia (EK) v októbri požiadala Londýn, aby Británia prispela ďalšími dvoma miliardami eur do rozpočtu EÚ ešte do konca decembra. Ide o snahu exekutívy EÚ zaistiť vyrovnaný ročný rozpočet.

Osborne dnes túto žiadosť označil za "neprijateľnú", čím potvrdil slová britského premiéra Davida Camerona spred dvoch týždňov.

"Postarám sa o to, aby sme našli lepšie riešenie pre Britániu," uviedol Osborne pred začiatkom dnešných rokovaní ministrov financií Európskej únie (EÚ).

Premiér Cameron, ktorý je pod tlakom lokálnych volieb (20.11.) a konkurencie euroskeptických strán, dvojmiliardovú žiadosť Bruselu označil za prehnanú a termín splatenia za príliš krátky.

Komisia však upozornila, že požiadavka pre britskú vládu je plne v súlade s pravidlami, ktoré aj Británia schválila.

Osborne sa podľa tlačovej agentúry DPA môže spoľahnúť na pomoc Francúzska, keď francúzsky minister financií Michel Sapin uviedol, že v rámci Ecofinu možno nájsť riešenie, ktoré umožní, aby všetci zaplatili to, čo zaplatiť musia, ale za "priaznivých podmienok".

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble v tejto súvislosti predpovedal, že situácia sa určite "upokojí" a prvú reakciu Camerona na žiadosť z Bruselu označil za "divokú" a politicky motivovanú.