Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Minister hospodárstva Žiga navštívi 21. a 22. marca pracovne Japonsko

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga. Foto: TASR - Martin Baumann

Obchodné vzťahy Slovenska a Japonska sú dlhodobo na vysokej úrovni a na Slovensku podniká niekoľko silných investorov z krajiny vychádzajúceho slnka. Informoval o tom Odbor komunikácie MH SR.

Bratislava 20. marca (TASR) - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) 21. a 22. marca pracovne navštívi Japonsko. V Tokiu sa stretne s predstaviteľmi podnikateľov, ako aj ministrom obchodu a priemyslu Yoshihikom Isozakim. Obchodné vzťahy Slovenska a Japonska sú dlhodobo na vysokej úrovni a na Slovensku podniká niekoľko silných investorov z krajiny vychádzajúceho slnka. Informoval o tom Odbor komunikácie MH SR.

Slovenská delegácia vrátane zástupcov agentúry Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) bude s predstaviteľmi Keidanren, najvýznamnejším podnikateľským združením v Japonsku, rokovať o obchodných príležitostiach na Slovensku.

Pracovná cesta nadväzuje na investičnú misiu, ktorú uskutočnilo SARIO v decembri 2017, ako aj na oficiálnu návštevu delegácie Keidanren na pôde Ministerstva hospodárstva SR. Počas 11 mesiacov minulého roka dosiahla obchodná spolupráca hodnotu 560 miliónov eur, z čoho vývoz do Japonska predstavuje 125 miliónov eur.

Minister hospodárstva podľa odboru komunikácie navštívil Japonsko v novembri 2016, keď spolu so súčasným podpredsedom vlády Richardom Rašim (Smer-SD) úspešne rokoval o príchode významného investora, spoločnosti Minebea-Mitsumi, ktorá minulý rok v júni otvorila závod v Košiciach. Súčasne sa ako zástupca predsedníckej krajiny Rady EÚ zúčastnil na 27. zasadnutí Konferencie energetickej charty na ministerskej úrovni v Tokiu.

MH SR dodalo, že od februára vstúpila do platnosti Dohoda o hospodárskom partnerstve medzi Japonskom a EÚ. Vytvorila zónu voľného obchodu, ktorá zahŕňa 635 miliónov ľudí a takmer tretinu hrubého domáceho produktu sveta. Táto dohoda o voľnom obchode by mala odstrániť bariéry a clá, ktorým doteraz čelili firmy z členských štátov EÚ pri vývoze do Japonska. Nové pravidlá sú dobrou správou pre slovenskú ekonomiku, najmä z pohľadu automobilového priemyslu. Dohoda by mala zvýšiť export slovenských výrobkov do krajiny vychádzajúceho slnka.