Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Minister Jahnátek bude prevádzky predajcov potravín aj zatvárať

Foto: TASR/Milan Kapusta

Kontrola ŠVPS SR odhalila podľa informácií hovorkyne MPRV SR Magdy Tóth Želeňákovej v pondelok (18. 6.) vo večerných hodinách v obchodnom reťazci Tesco Lamač v Bratislave plesnivé a neoznačené vajcia.

Bratislava 20. júna (TASR) - Šéf Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Ľubomír Jahnátek (nominant Smer-SD) avizoval, že pokiaľ sa budú pri predaji potravín opakovať závažné nedostatky, tak môže prísť zo strany rezortu aj k zatváraniu obchodných prevádzok.

"Reťazec môže čakať určite nejakú pokutu. Zároveň musí predložiť návrh opatrení na Štátnu veterinárnu a potravinovú správu (ŠVPS) SR a my si tieto opatrenia skontrolujeme. Pokiaľ tak neurobí, tak predajcovia musia počítať s tým, že budeme aj zatvárať prevádzky predaja potravín, ak sa budú takéto nedostatky opakovať," uviedol po dnešnom rokovaní vlády SR Jahnátek v reakcii na pondelňajšie zistenia predaja plesnivých a neoznačených vajec v reťazci Tesco v bratislavskom Lamači.

"V tomto prípade nesie zodpovednosť obchodný reťazec, lebo reťazec pustil na pulty neoznačené vajíčka. Je jedno, aký dodávateľ mu vajíčka dodal - jednoducho reťazec ich nemal dať na pulty, respektíve nemal prevziať do svojich skladov vajíčka, ktoré nie sú označené," poznamenal šéf agrorezortu.


Tu bude player


Kontrola ŠVPS SR odhalila podľa informácií hovorkyne MPRV SR Magdy Tóth Želeňákovej v pondelok (18. 6.) vo večerných hodinách v obchodnom reťazci Tesco Lamač v Bratislave plesnivé a neoznačené vajcia.

Foto: TASR/AP
"Predmetné vajcia dodala spoločnosť Larim SK, s.r.o. Nakoľko v jej prevádzke je prítomný stály štátny veterinárny dozor, nepredpokladali sme, že by tento dodávateľ mohol patriť medzi tých, o ktorých hovoril minulý týždeň minister pôdohospodárstva na tlačovej konferencii," uviedol 19. júna 2012 v reakcii pre TASR člen predstavenstva Tesco Stores SR, a.s., Michal Dyttert.

Spoločnosť Tesco preto podľa neho požiadala na základe medializovaných informácií všetkých svojich dodávateľov o písomné vyjadrenie, či sa ich prípad týka. "Disponujeme vyhlásením dodávateľa Larim SK, že nie je problémom dotknutý. S ministerstvom budeme plne spolupracovať na vyšetrovaní prípadu," ubezpečil.

"Pretože chceme zákazníkom garantovať najvyššiu možnú kvalitu, oddelenie kontroly kvality pri príjme tovaru na distribučné centrum zabezpečí s okamžitou platnosťou preverenie významne vyššieho počtu balení vajec," dodal Dyttert.