Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Deficit klesne pod 3 %, sľubuje Bruselu minister financií P. Kažimír

Peter Kažimír Foto: TASR/Martin Baumann
Maroš Šefčovič Foto: TASR/AP

Počas svojej prvej pracovnej cesty do Bruselu to dnes predstaviteľom Európskej komisie (EK) potvrdil nový minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).

Bratislava/Brusel 16. apríla (TASR) - Záväzok stlačiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), prijatý ešte predchádzajúcou vládou, je pre nový kabinet nespochybniteľný. Počas svojej prvej pracovnej cesty do Bruselu to dnes predstaviteľom Európskej komisie (EK) potvrdil nový minister financií Peter Kažimír (Smer-SD).
M. ŠEFČOVIČ: SR je "trochu mimo" trajektórie konsolidácie verejných financií

Európska komisia (EK) sa obáva, že sa Slovensko momentálne nachádza "trochu mimo" dohodnutej trajektórie konsolidácie verejných financií. Po dnešnom stretnutí s novým ministrom financií SR Petrom Kažimírom (Smer-SD) v Bruseli na to upozornil podpredseda EK Maroš Šefčovič.

Najbližšie hodnotenie vývoja slovenských verejných financií aj s novou prognózou zverejní komisia 11. mája. "Posledný odhad hovoril o 5 %, čo je dosť výrazne nad 3 %, ktoré má SR dosiahnuť v budúcom roku. Aj z tohto dôvodu sa EK javí ako veľmi dôležité, aby konsolidačné opatrenia neboli realizované len v roku 2013, ale aby sa začali realizovať už v roku 2012," zdôraznil pre TASR Šefčovič.

Podpredseda komisie zároveň ocenil fakt, že nový minister financií si za prvé miesto svojej zahraničnej cesty zvolil práve Brusel. Problémy SR ako naštartovanie ekonomického rastu, riešenie vysokej nezamestnanosti alebo konsolidácia verejných financií je totiž podľa neho potrebné riešiť v spolupráci s európskymi inštitúciami. "Bolo dobré, že táto prvá návšteva odštartovala tento pozitívny dialóg a bude pokračovať na najvyššej úrovni budúci týždeň," avizoval Šefčovič.

Komisia podľa neho vidí viaceré možnosti zvýšenia príjmov slovenského rozpočtu, a to napríklad vo vyššej efektivite výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), prehodnotení výšky majetkových daní či v obmedzení daňových únikov. "Je jasné, že nová vláda potrebuje určitý čas na to, aby mohla všetky tieto opatrenia pripraviť, kvantifikovať ich prínos a aj z tohto dôvodu bude dialóg, ktorý bol odštartovaný dnes, ďalej pokračovať," doplnil Šefčovič.

"Stále platí nespochybniteľný záväzok Slovenska ako členskej krajiny eurozóny, ktorý bude premietnutý aj do programového vyhlásenia vlády, že Slovensko bude mať v budúcom roku deficit verejných financií nižší ako 3 %," priblížil pre TASR základný odkaz svojich rokovaní v Bruseli šéf rezortu financií.

Kažimír sa počas dnešného dňa postupne stretol s prezidentom Hospodárskeho a finančného výboru (EFC) Thomasom Wieserom, eurokomisárom pre menové záležitosti Ollim Rehnom, podpredsedom Európskej komisie (EK) Marošom Šefčovičom a čaká ho ešte diskusia s eurokomisárom pre rozpočet a finančné plánovanie Januszom Lewandowskim.

Predstaviteľov EK minister informoval o aktuálnom vývoji slovenských verejných financií. Odhad predchádzajúceho vedenia ministerstva financií o deficite na úrovni 4,4 % koncom tohto roka označil za príliš optimistický. Medzi rizikové položky nekryté rozpočtom zaradil zvyšovanie platov lekárov a zdravotných sestier, náklady na strategické zásoby ropy, problematický vývoj v štátnych železničných spoločnostiach či nižšie príjmy samospráv.

"Momentálne vnímame situáciu vážnejšie ako odchádzajúci manažment ministerstva financií a súhlasíme s tým, že bez dodatočných opatrení bude ťažko splniteľný cieľ 4,6 %, ako bol prijatý predchádzajúcou vládou a parlamentom," upozornil Kažimír. V tejto súvislosti si podľa vlastných slov vypočul kritiku zo strany EK, že už schválenie deficitu na takejto úrovni bolo výrazným odklonením sa od predchádzajúceho sľubu minulej vlády znížiť schodok tento rok pod hranicu 4 %.

S predstaviteľmi EK minister diskutoval aj o základnej štruktúre pripravovaného konsolidačného balíka. "Ubezpečoval som, že potom, ako bude dohodnutá celá architektúra konsolidácie, budú vybrané časti opatrení, ktoré by boli uvedené do života už v druhom polroku tohto roka. Aby sme sa tempo konsolidácie pokúsili rozložiť do 18 mesiacov, nielen do budúceho roka," vysvetlil šéf rezortu financií.

Slovensko má teraz podľa neho pred sebou niekoľko mesiacov denno-dennej komunikácie s EK. "Kľúčové je pochopenie komisie pre našu potrebu dodatočného času na prípravu jednotlivých opatrení. Myslím si, že veľmi pozitívne vnímajú aj naše predsavzatie rokovať o týchto opatreniach s cieľom čo najširšieho konsenzu. Pre komisiu je dôležité, aby tie opatrenia mali širokú politickú aj spoločenskú podporu," dodal Kažimír.