Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Minister Žiga bude rokovať o projekte novodobej Hodvábnej cesty

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga Foto: TASR - Martin Baumann

Šéf Ministerstva hospodárstva SR povedie v dňoch 14. až 15. mája slovenskú delegáciu pri rokovaniach v Číne. Predstaví aj koncepciu rozvoja slovensko-čínskych vzťahov.

Bratislava 12. mája (TASR) - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Peter Žiga (Smer-SD) povedie v dňoch 14. až 15. mája slovenskú delegáciu pri rokovaniach na fóre pod názvom One Road One Belt, ktorá sa považuje za obdobu novodobej Hodvábnej cesty. Informoval o tom dnes Michal Dzurjanin z odboru komunikácie MH SR.

Na toto významné stretnutie v čínskom Pekingu sú podľa MH SR pozvaní významní predstavitelia z viac ako 100 krajín, z toho 28 vrcholných predstaviteľov, vrátane predsedov vlád a prezidentov. Účasť potvrdil aj ruský prezident Vladimir Putin. Podujatie otvorí čínsky prezident Si Ťin-pching.

"Čína je ekonomickou veľmocou, ktorá významne investuje na celom svete, vrátane Európy. One Belt One Road je významný projekt a Slovensko určite nechce zostať bokom," zdôraznil Žiga.

Minister hospodárstva na fóre predstaví Koncepciu rozvoja slovensko-čínskych vzťahov, ktorú prijala vláda SR v apríli 2017. Súčasne sa bilaterálne aj na neformálnej úrovni stretne s predstaviteľmi rôznych krajín.