Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Minister P. Žiga dostal zelenú na predaj emisií Španielom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Údajný nástupca americkej spoločnosti Interblue Group, s ktorou Slovensko v minulosti uzavrelo emisný obchod, tiež prejavil záujem o voľné emisné kvóty oxidu uhličitého.

Bratislava 19. júna (TASR) - Slovensko by malo predať 27 miliónov ton voľných emisných povoleniek oxidu uhličitého Španielsku. Predaj dnes definitívne odsúhlasila vláda a minister životného prostredia Peter Žiga tak dostal splnomocnenie na podpísanie zmluvy. Cenu za tonu emisií neprezradil, na burze sa v súčasnosti obchoduje za cenu okolo desať centov.

Kedy by mohlo dôjsť k podpísaniu zmluvy o predaji, ktorý sprostredkováva Európska banka pre obnovu a rozvoj, šéf envirorezortu konkretizovať nevedel. "Teraz ma vláda splnomocnila na podpis zmluvy, čakáme na druhú stranu, kedy bude tiež pripravená na podpis zmluvy," doplnil s tým, že získané prostriedky by sa mali využiť na nákup autobusov na hybridný pohon a zatepľovanie bytov a verejných budov.

Slovensko začalo rokovanie so Španielskom o predaji 27 miliónov ton emisných kvót skleníkových plynov už minulý rok, peniaze sa použijú na zelené projekty. Vláda koncom novembra 2012 dala ministerstvu na predaj súhlas. Návrh počítal s dvoma variantmi, a to predať voľných 27 miliónov ton emisných povoleniek AAU Španielsku, alebo mu predať 22 miliónov a zvyšok Rakúsku.



Slovensko naposledy emisie predávalo v roku 2008, keď ich získala spoločnosť Interblue Group, ktorá mala sídliť v garáži. Pätnásť miliónov ton emisií dostala za cenu 5,05 eura za tonu. Nárok mala mať aj na ďalšie voľné emisie. Spoločnosť mala zároveň doplatiť jedno euro za tonu na tzv. zelené projekty, teda 15 miliónov eur, čo sa nestalo. Emisné kvóty vtedy skončili v japonských firmách. Kúpené emisie sa predávali ďalej približne za osem eur.

Údajný nástupca americkej spoločnosti Interblue Group, s ktorou Slovensko v minulosti uzavrelo emisný obchod, tiež prejavil záujem o voľné emisné kvóty oxidu uhličitého. Interblue Group Europe zaslala v decembri 2012 Slovensku objednávku na 20 miliónov ton emisií. Ako v máji poznamenal šéf envirorezortu Peter Žiga, Interblue Group zanikla a relevantné právne nástupníctvo doteraz nikto nepreukázal, čo potvrdil aj dnes.

Druhá strana podľa jeho slov o tomto probléme vie. "Možnože aj to je dôvod, prečo z ich strany nedošlo k definitívnemu rozhodnutiu, slovenská strana dnešným uznesením vlády je pripravená na podpis zmluvy," uzavrel.