Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Ekonomika

Minister ponúkol účasť Slovákov na výstavbe jadrovej elektrárne v Keni

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prvé možnosti vzájomnej spolupráce SR a Kene sa podľa rezortu hospodárstva už črtajú, informovalo ministerstvo.

Bratislava 4. septembra (TASR) - Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR Tomáš Malatinský (nominant Smer-SD) prijal ministra obchodu Kenskej republiky Mosesa Wetang'ulu.

"Cieľom rozhovorov bol ďalší rozvoj vzájomných vzťahov medzi Slovenskom a Keňou, najmä v obchodno-ekonomickej spolupráci a v oblasti rozvojovej pomoci. Členovia kenskej delegácie, medzi ktorými sú aj podnikatelia, budú rokovať so zástupcami Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) a Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK). SARIO v tejto súvislosti zorganizovala na pôde MH SR slovensko-kenské obchodné fórum," informoval ďalej hovorca ministra hospodárstva SR Stanislav Jurikovič.

Na základe informácie o projekte výstavby prvej jadrovej elektrárne v Keni minister Malatinký ponúkol možnosť participácie slovenských expertov na jeho realizácii, keďže Slovensko má bohaté skúsenosti s jadrovou energetikou a je pripravené poskytnúť potrebné informácie z legislatívnej, technickej i ekonomickej oblasti kenským expertom.

Minister Wetang'ulu prezentoval aj projekt využívania geotermálnej energie, kde by Keňa uvítala tiež spoluprácu so slovenskými partnermi. "Aj v tejto oblasti môže Slovensko poskytnúť širokospektrálnu spoluprácu," potvrdil Malatinský.

Prvé možnosti vzájomnej spolupráce SR a Kene sa podľa rezortu hospodárstva už črtajú. "Pripravuje sa podpis kontraktu na výstavbu 55 km cesty v okrese Isebania na hraniciach s Tanzániou v objeme 35 miliónov eur, ktorý by malo realizovať slovensko-kenské konzorcium s podporou Eximbanky. Za SR sú v konzorciu firmy Castor and Pollux a Doprastav," informovalo ďalej MH SR.

Kenská Zynmat Group má od apríla 2012 podpísanú dohodu o zastupovaní slovenského Sitno Holding v oblasti špeciálnej techniky pre Keňu a ďalších 5 krajín regiónu. V júni 2012 bolo v Bratislave podpísané memorandum o porozumení o výstavbe závodu na spracovanie plastového odpadu pri meste Kisumu za účasti firmy Castor and Pollux.

Slovenský Gratex International rokuje o dodávkach softvérových systémov pre kenskú štátnu správu na vydávanie ID kariet, registráciu obyvateľstva a pre daňové a krajské úrady. "Slovenská spoločnosť Aqua Solutions má záujem dodávať úpravne na pitnú vodu a firma Čebík organické hnojivá," dodalo MH SR.