Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Minister P. Žiga v Pekingu rokoval o novodobej Hodvábnej cesty

Na snímke lídri z 29 krajín sveta počas rokovania na dvojdňovej konferencii o "novej hodvábnej ceste" - One Belt, One Road v čínskom Pekingu 15. mája 2017. Foto: TASR/AP

Summit pod názvom One Belt One Road otvoril čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý už avizoval investície vo výške 124 miliárd USD.

Bratislava 15. mája (TASR) - Ambiciózne investície do projektov v oblasti dopravy a obchodu, moderné námorné a pozemné prepojenie medzi Áziou, Európou a Afrikou na spôsob starodávnej Hodvábnej cesty. Tieto témy rezonovali na rokovaní predstaviteľov viac ako 100 krajín a takmer 30 prezidentov a premiérov v čínskom Pekingu. Slovensko na podujatí zastupoval minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD). Informoval o tom dnes hovorca Ministerstva hospodárstva (MH) SR Maroš Stano.

Summit pod názvom One Belt One Road otvoril čínsky prezident Si Ťin-pching, ktorý už avizoval investície vo výške 124 miliárd USD (114,01 miliárd eur). Malo by ísť o rozsiahlu obnovu a modernizáciu dopravnej infraštruktúry, železničné trate, prekladiská alebo námorné prístavy. Slúžiť má na prepojenie východu a západu, pričom cesta k prosperite má zabrániť regionálnym konfliktom. Projekt podporili viacerí významní štátnici, vrátane ruského prezidenta Vladimira Putina, generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa, prišli aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, český prezident Miloš Zeman alebo maďarský premiér Viktor Orbán.

"Slovensko sa dlhodobo zaujíma o tento veľký investičný zámer. Ide o historickú príležitosť a považuje sa za projekt storočia. Všetko nasvedčuje tomu, že čínska strana a ďalšie významné štáty ako Rusko majú silný záujem novú Hodvábnu cestu rozbehnúť. Hoci podrobnosti ešte nie sú známe, zdá sa, že otázka už stojí len tak, či bude s nami, alebo bez nás," skonštatoval minister hospodárstva. Slovensko zaujímajú najmä investície do železničnej dopravy, vrátane prekladísk, ale aj ďalšie čínske investičné aktivity. Rokovania s čínskou stranou majú pokračovať aj v blízkej budúcnosti, na základe Koncepcie rozvoja vzájomných vzťahov, ktoré už v apríli schválila vláda SR.

Rokovanie sprevádzali ďalšie bilaterálne stretnutia ministra hospodárstva, napríklad s maďarským ministrom zahraničných vecí a obchodu Péterom Szijjártóom. Zhodli sa na tom, že stredoeurópske krajiny, s rozlohou a počtom obyvateľov neporovnateľné s Čínou, musia nevyhnutne pri tomto projekte spolupracovať. S projektom novej Hodvábnej cesty úzko súvisia aj vzťahy a spolupráca s čínskymi investormi.

Šéf rezortu hospodárstva v Pekingu rokoval tiež s predstaviteľmi spoločnosti Huawei, ktorá aktívne pôsobí v oblasti informačných technológií aj Európe, vrátane Slovenska. Témou boli najmä inovácie, budúcnosť a rozvoj smart technológií, ale aj podpora projektov Smart cities. Spoločnosť Huawei má záujem nadviazať bližšie vzťahy a spoluprácu s predstaviteľmi samosprávy.