Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Francúzsko ocenilo G. Matečnú za zásluhy v poľnohospodárstve

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR - Jakub Kotian

Francúzske štátne vyznamenanie za zásluhy v poľnohospodárstve udeľuje od roku 1881 minister rezortu osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o významný prínos pre oblasť poľnohospodárstva.

Paríž/Bratislava 27. februára (TASR) – Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) sa stala prvým občanom Slovenska, ktorého vyznamenali vysokým francúzskym štátnym vyznamenaním za zásluhy v poľnohospodárstve. Vyznamenanie najvyššej triedy jej udelil francúzsky minister poľnohospodárstva, agropotravinárstva a lesníctva Stéphane Le Foll.

Ocenil ním Matečnej úsilie o lepšie postavenie farmárov a poľnohospodárstva v Európskej únii (EÚ) počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ. "Obrovský ťah na bránu počas jej vedenia rady ministrov poľnohospodárstva za práva farmárov a v boji proti nekalým obchodným praktikám boli skutočne jedinečné," povedal pri odovzdávaní francúzsky minister Le Foll.

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
Foto: TASR - Michal Svítok


Matečná vníma ocenenie ako poctu i záväzok zároveň. "Nielen voči farmárom, ale i spotrebiteľom, preto budem naďalej pomáhať v boji za ich práva a férové trhové podmienky," uviedla šéfka slovenského agrorozertu.

Francúzske štátne vyznamenanie za zásluhy v poľnohospodárstve udeľuje od roku 1881 minister rezortu osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o významný prínos pre oblasť poľnohospodárstva. Ide o jedno z najvýznamnejších francúzskych štátnych vyznamenaní, ktoré v minulosti získali osobnosti ako vedec Louis Pasteur, dánsky princ Henrik, bývalý francúzsky prezident Jacques Chirac či herečka Catherine Denevue.