Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo dopravy s autodopravcami rokuje, dôvod na štrajk nevidí

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Autodopravcovia združení v Únii autodopravcov Slovenska po parlamentných voľbách vyhlásili štrajkovú pohotovosť a hrozili blokáciami ciest, ak sa do 1. júna nesplnia ich požiadavky.

Bratislava 31. mája (TASR) - Ministerstvo dopravy rokuje s predstaviteľmi autodopravcov a dôvod na ich štrajk nevidí. Podľa hovorkyne rezortu Karolíny Duckej totiž zástupcovia ministerstva pravidelne rokujú so zástupcami autodopravcov a spoločne hľadajú kompromis pri všetkých problémoch, ktoré jednotlivé strany prinášajú na rokovania.

"O žiadnom pripravovanom štrajku nemáme informácie a vzhľadom na konštruktívnu spoluprácu nevidíme dôvod na takýto štrajk," doplnila hovorkyňa.

Autodopravcovia združení v Únii autodopravcov Slovenska (UNAS) ešte v marci tohto roku po parlamentných voľbách vyhlásili štrajkovú pohotovosť a hrozili blokáciami ciest, ak sa do 1. júna nesplnia ich požiadavky.

Aktuálne však hrozbu štrajku posunuli, keďže podľa nich sa začali rokovania s ministerstvom dopravy a ministerstvom vnútra. "Predpokladané rokovania by mali byť do konca júla tohto roku. Po tomto termíne prehodnotíme úspešnosť našich rokovaní a podľa toho sa zariadime, teda ponecháme si možnosť vyhlásiť štrajk alebo pozastaviť," uviedla UNAS v dnešnom stanovisku.

Dopravcovia žiadajú napríklad nižšie cestné dane, zníženie a zmenu systému pokút, výhodnejšie mýtne zľavy či zjednodušenie byrokracie. Tvrdia, že slovenskí autodopravcovia sú v obrovskej systémovej nevýhode voči konkurencii v Európskej únii.

UNAS už od roku 2010 uskutočnila viaceré nátlakové akcie a podarilo sa jej presadiť napríklad zníženie spotrebnej dane z nafty či zrušenie platenia mýta v intravilánoch obcí.