Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií spracovalo brožúru k miestnym daniam

Ilustračné foto Foto: TASR

Ministerstvo financií pripomína, že téma príručky je práve v tomto období mimoriadne aktuálna, nakoľko obce aj mestá pripravujú návrhy všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach a poplatku.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Priblížiť základné informácie o financovaní miestnej územnej samosprávy, miestnych daniach a poplatkoch širokej verejnosti.

To je cieľom informačnej brožúry Financie a miestne dane v samospráve, ktorú spracovalo a na svojej internetovej stránke zverejnilo Ministerstvo financií (MF) SR.

"Táto brožúra obsahuje základné informácie, ktoré širokej verejnosti približujú oblasť financovania miest a obcí a tiež približujú miestne dane a poplatky, o ktorých síce rozhodujú miestne a obecné zastupiteľstvá, ale ich obyvatelia majú príležitosť sa k nim vyjadriť ešte pred ich samotným schválením," priblížil štátny tajomník rezortu financií Radko Kuruc.

Dokument je spracovaný v digitálnej podobe, vďaka čomu má k príručke prístup každý, kto si ju stiahne z internetu. "Preto sme oslovili Združenie miest a obcí Slovenska, aby v spolupráci so svojimi členskými samosprávami zabezpečili jej propagáciu cez web stránky samospráv. Zároveň je zverejnená na web stránke nášho ministerstva a budeme sa tešiť, ak nám v jej sprístupnení verejnosti pomôžu napríklad aj miestne portály," doplnil Kuruc.

Výkonný podpredseda ZMOSu Jozef Turčány považuje túto brožúru za atraktívny spôsob informovania verejnosti o jednej z kľúčových oblastí samosprávy. "Je to jeden zo spôsobov, ako zvýšiť záujem obyvateľov o spravovanie a rozhodovanie v samosprávach. ZMOS túto informačnú brožúru poskytne členským samosprávam s tým, aby ju v prípade záujmu zverejnili na svojich web stránkach, prípadne, aby ju poskytli obyvateľom, ktorých majú vo svojich mailových databázach," avizoval.

Ministerstvo financií pripomína, že téma príručky je práve v tomto období mimoriadne aktuálna, nakoľko obce aj mestá pripravujú návrhy všeobecne záväzných nariadení o miestnych daniach a poplatku, následne budú pripravovať obecné rozpočty pre budúci rok. Celý tento proces je otvorený aktívnemu záujmu obyvateľov, ktorí sa do ich tvorby môžu zapojiť pripomienkovaním samotných návrhov.