Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií: Udržateľnosť verejných financií sa zlepšila

Ilustračné foto Foto: TASR

Ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti verejných financií SR už viac nie je označovaný za vysoko rizikový.

Bratislava 2. mája (TASR) - Ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti verejných financií SR už viac nie je označovaný za vysoko rizikový. Tento ukazovateľ, ktorý pravidelne zverejňuje Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), postupne klesol z pásma vysokého rizika pri hodnote 7 % HDP v roku 2011 na úroveň nízkeho rizika 1,4 % HDP v roku 2015. V reakcii na dnešnú prezentáciu Správy o dlhodobej udržateľnosti verejných financií RRZ na to upozornilo Ministerstvo financií (MF) SR.

"Za výrazným zlepšením v ostatných rokoch stoja najmä reformy, či už to bola reforma systému dôchodkového zabezpečenia z roku 2012, alebo reforma výsluhového zabezpečenia o rok neskôr. Významnú úlohu však zohrávala aj konsolidácia verejných financií," podčiarkol rezort.

V najbližších rokoch by mohol mať podľa MF na ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti pozitívny vplyv vývoj rozpočtu. Podľa nedávno zverejneného Programu stability sa očakáva postupné znižovanie schodku verejnej správy na 0,44 % HDP v roku 2018 a následne dosiahnutie prebytku 0,16 % HDP v roku 2019. "Dosiahnutím tohto cieľa by sa verejné financie výrazne priblížili k stavu dlhodobej udržateľnosti," dodáva ministerstvo.

Ukazovateľ dlhodobej udržateľnosti vyjadruje, o koľko je potrebné v súčasnosti permanentne zvýšiť verejné príjmy alebo znížiť verejné výdavky, aby hrubý verejný dlh v najbližších 50 rokoch nepresiahol 50 % HDP. Tento ukazovateľ tak nepriamo hodnotí, či aktuálne nastavenie politík je pri dnešnej výške dlhu vlády dlhodobo udržateľné.