Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo financií vyhlásilo výberové konanie na predsedu RRZ

Na archívnej snímke minister financií SR Eduard Heger (OĽaNO). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Mandát súčasného predsedu Ivana Šramka sa skončil 26. júna minulého roka a jeho nástupca stále nebol zvolený.

Bratislava 5. mája (TASR) – Ministerstvo financií (MF) SR vyhlásilo verejné výberové konanie na predsedu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Informoval o tom v utorok šéf rezortu Eduard Heger (OĽaNO) s tým, že prijatie zákona o rozpočtovej zodpovednosti v minulosti bolo dôležité. Mandát predsedu Ivana Šramka sa skončil 26. júna minulého roka a jeho nástupcu stále nezvolili. Heger si želá, aby sa novým predsedom stal rovnako rešpektovaný ekonóm, akým je Šramko.



Do výberového procesu sa budú môcť uchádzači prihlásiť počas najbližších troch týždňov. Následne bude verejné vypočutie všetkých kandidátov. V komisii majú byť odborníci, analytici, ale aj politici, teda má byť rôznorodá. Komisia následne odporučí vláde vhodných kandidátov na nového šéfa RRZ. Šéfa rady volí a odvoláva parlament trojpätinovou väčšinou hlasov poslancov na návrh vlády. "Toto je tá nová politika, ktorú potrebujeme raziť. Musíme dávať priestor odborníkom, ktorí budú poukazovať na zdravie verejných financií a pomôžu SR, aby sa v dobrých časoch vedela pripravovať na zlé časy a pomáhať ľuďom," skonštatoval Heger s tým, že takto nastavený proces má do celého výberu priniesť transparentnosť. "Som rád, že to robíme spoločne, otvárame tento proces pre ľudí, pre odborníkov. Na čelo RRZ patrí odborník, charakterný človek, ktorý sa rozumie verejným financiám," podotkol Heger. Podľa neho bude možno potrebné venovať sa aj zákonu o dlhovej brzde. "Vieme, že zákon nemal schválené výdavkové stropy, problémom zákona je hrubý a čistý dlh, ktorý spôsobuje komplikácie pri financovaní Slovenska. Toto sú veci, o ktorých diskutujeme a rozprávame sa o tom, ako tento zákon vylepšiť," skonštatoval minister financií.

Dosluhujúci predseda RRZ Šramko, ktorý zostane vo funkcii, kým nebude menovaný nový nástupca, víta, že sa spustil tento výberový proces. "V roku 2011 schválenie ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti považujem za jeden z najdôležitejších aktov, ktorý bol prijatý na Slovensku. Málokedy sa stane, že dobrovoľne si politici sami prijmú na seba nejaké limitované možnosti," povedal Šramko. Podľa neho RRZ je zložená z kvalitných ľudí. Dôležité je podľa neho, aby nový predseda bol apolitický a aby dokázal aj komunikovať s politikmi. "Budú mať možnosť prihlásiť sa všetci, ktorí budú mať záujem. Verím, že nájdeme kvalitného nástupcu. RRZ je vo veľmi dobrej kondícii. Vytvorili sme množstvo dobrých modelov, ktoré sa dajú aj reálne využívať. Poukazovali sme na možnosti, aby bol dlh výrazne nižší," zhodnotil Šramko.

"Nová vláda prevzala verejné financie v nepriaznivom stave. Rozpočet pre rok 2020 je nerealistický aj bez koronakrízy," myslí si predseda parlamentného finančného výboru Marián Viskupič (SaS). Podľa neho vláda sa musí rozhodovať na základe analýz. "RRZ upozorňovala, že nie je dobré prijímať zákony narýchlo, bez predstavenia kompenzačných opatrení. RRZ robí v dobrom zmysle slova toho zlého policajta. Vystavuje vysvedčenie politikom. Verím, že RRZ bude plniť svoje úlohy minimálne tak dobre ako doteraz," skonštatoval Viskupič.

Rozpočtová rada na Slovensku plní dôležitú funkciu. Okrem analytickej činnosti dohliada na verejné financie, zverejňuje správu o dlhodobej udržateľnosti, predkladá vláde "vysvedčenie" za plnenie pravidiel rozpočtovej zodpovednosti, taktiež vypracováva stanoviská k legislatívnym návrhom. Okrem toho aj monitoruje a hodnotí vývoj hospodárenia Slovenska.