Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo hospodárstva povolilo prevziať Číne nemeckú firmu Kuka

KUKA Robotics Foto: Facebook

Čína vyrazila na nákupy do Nemecka, kde sa snaží získať priemyselné podniky. Podnikatelia aj politickí lídri však majú obavy, že jej ide najmä o získanie ich moderných technológií a tzv. know-how.

Berlín 17. augusta (TASR) - Nemecké ministerstvo hospodárstva (MH) dnes dalo zelenú diskutabilnému prevzatiu nemeckej firmy Kuka, ktorá vyrába priemyselných robotov, čínskym výrobcom domácich spotrebičov Midea. Informovala o tom agentúra DPA.

Čína vyrazila na nákupy do Nemecka, kde sa snaží získať priemyselné podniky. Podnikatelia aj politickí lídri však majú obavy, že jej ide najmä o získanie ich moderných technológií a tzv. know-how. Minister hospodárstva Sigmar Gabriel sa dokonca pokúšal nájsť alternatívneho kupca v Európe, ale bez úspechu.

Hovorca nemeckého ministerstva hospodárstva dnes uviedol, že experti ministerstva dokončili revíziu akvizície a nenašli dôkazy o tom, že by predaj Kuka ohrozoval bezpečnosť Nemecka, takže ministerstvo proti tomu nepodnikne žiadne kroky.

Midea, ktorá už pred dohodou vlastnila 13,3-% podiel v Kuka, v máji oznámila, že ho chce zvýšiť a firmu ovládnuť. Číňania ponúkli za každú akciu Kuka 115 eur. Zaviazali sa, že pomôžu nemeckej firme prekonať jej ciele v oblasti tržieb rozšírením ponuky produktov aj vďaka výhodám, ktoré jej prinesie expanzia na čínsky trh.

Čínska firma by chcela dokončiť prevzatie nemeckého výrobcu robotov do marca 2017. Dovtedy by akvizíciu mali schváliť aj čínske úrady.

Generálny riaditeľ Kuka Till Reuter považuje prevzatie firmy Číňanmi za šancu, ako zvýšiť tržby spoločnosti v ázijskej krajine, ktorá je najväčším svetovým výrobcom robotov.

Kuka sa špecializuje na dodávky robotov pre automobilový sektor, vrátane automobiliek BMW a Audi.