Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Rezort pôdohospodárstva zafinancuje obnovu parku vo Svätom Antone

Na snímke nádvorie kaštieľa vo Svätom Antone. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Park pri kaštieli vo Svätom Antone zažil podľa predpokladov najväčší rozkvet pri dostavbe kaštieľa okolo roku 1750.

Svätý Anton 6. septembra (TASR) - V areáli Múzea vo Svätom Antone sa počas uplynulého víkendu už po 26. raz konali celoslovenské poľovnícke slávnosti sv. Huberta. Podujatie s bohatým dvojdňovým programom navštívilo približne 9000 návštevníkov, čo je o 1000 viac ako vlani.

Ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná vo svojom príhovore počas podujatia uviedla, že ministerstvo schválilo finančné prostriedky na rekonštrukciu parku. TASR o tom dnes informoval Michal Feik z odboru komunikácie a marketingu Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. „Chcem oceniť toto nádherné miesto, Múzeum vo Svätom Antone s kaštieľom z 18. storočia,“ uviedla vo svojom príhovore. „Keďže našu históriu si musíme chrániť, ministerstvo pôdohospodárstva schválilo špeciálny príspevok vo výške 50.000 eur na rekonštrukciu mostíkov a akvaduktov v parku," dodala.

Park pri kaštieli vo Svätom Antone zažil podľa predpokladov najväčší rozkvet pri dostavbe kaštieľa okolo roku 1750. Historické dokumenty o tom, ako vyzeral v minulosti, sa nezachovali. Zachovaný vodný systém je napájaný niekoľko kilometrov dlhým náhonom s akvaduktami a tvoria ho dve jazierka spojené vodopádmi a kaskádami. Romantické zákutia s lavičkami, mostíkmi a altánmi dopĺňa umelo vytvorená jaskyňa - grotta. Celý areál bol v roku 1985 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.