Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rezort výstavby navrhuje zmeny v činnosti autorizovaných povolaní

Novela počíta so zavedením nového regulovaného povolania územný plánovač, čím by sa mala zosúladiť národná legislatíva so smernicou Európskej únie (EÚ) o uznávaní odborných kvalifikácií.

Bratislava 30. septembra (TASR) – Viaceré zmeny v pôsobení autorizovaných povolaní na Slovensku by mala priniesť novela zákona o autorizovaných architektoch a autorizovaných stavebných inžinieroch.

Jej návrh predložilo Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR do medzirezortného pripomienkového konania.

"Zákon upravuje podmienky výkonu činnosti architektov, stavebných inžinierov a niektorých skupín strojných inžinierov a elektrotechnických inžinierov, ktorí sa svojou činnosťou podieľajú na výstavbe," uvádza rezort v predkladacej správe.

Novela počíta so zavedením nového regulovaného povolania územný plánovač, čím by sa mala zosúladiť národná legislatíva so smernicou Európskej únie (EÚ) o uznávaní odborných kvalifikácií. Prístup k výkonu regulovaného povolania architekt by sa mal zároveň umožniť aj občanom členských štátov Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD). "K výkonu povolania budú mať rovnaký prístup ako občania SR s právom usadiť sa. Nepredpokladá sa, že by sa na Slovensku usadil väčší počet architektov z členských štátov OECD, a tak nie je ohrozený trh s architektonickými službami," ubezpečuje ministerstvo v návrhu.

Zmeny sa dotknú aj organizácie komôr. "Týka sa to frekvencie autorizačnej skúšky, zavedenia možnosti rozpravy nad zistenými nedostatkami v záujme ich odstránenia popri preskúšaní a kompenzačných opatreniach, úpravy dĺžky volebného obdobia, možnosti pozastavenia výkonu povolania a podobne," opisuje ďalej rezort výstavby.

Novela má tiež upraviť obsah a formu zoznamov a registrov vedených komorami. Pripojiť by sa totiž mali na predpokladaný informačný systém územného plánovania a výstavby podľa navrhovaného stavebného zákona a zároveň na informačný systém EÚ.