Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministerstvo práce určilo rozhodcu v spore odborárov vo Volkswagene

Na ilustračnej snímke zľava podpredsedníčka Moderných odborov Volkswagen Jolana Julkeová, vpravo predseda Moderných odborov Volkswagen Zoroslav Smolinský a predseda Moderných odborov Volkswagen v Martine Ján Macho. Foto: TASR - Jakub Kotian

V automobilke pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo Odborový zväz KOVO vlani poslal svoju základnú organizáciu vo VW SK do likvidácie.

Bratislava 20. februára (TASR) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR už určilo rozhodcu v spore medzi dvoma odborovými organizáciami pôsobiacimi v automobilke Volkswagen Slovakia (VW SK). TASR o tom informovala Veronika Husárová z tlačového odboru rezortu.

Rozhodnutie o určení rozhodcu dnes ministerstvo poslalo vedeniu firmy aj odborárom. Spoločnosť ho o to požiadala 10. februára z dôvodu, že dve odborové organizácie sa nevedeli dohodnúť na postupe v kolektívnom vyjednávaní so zamestnávateľom.

V automobilke pôsobia dve odborové organizácie po tom, čo Odborový zväz (OZ) KOVO v októbri minulého roka poslal svoju základnú organizáciu vo VW SK do likvidácie. Dôvodom bol spor medzi predsedom zväzu Emilom Machynom a vtedajším šéfom organizácie Zoroslavom Smolinským. Ten založil Moderné odbory Volkswagen.

Moderné odbory dnes podľa Smolinského zastupujú približne 7400 z celkového počtu 10.700 zamestnancov podniku. Konsolidovaná základná organizácia OZ KOVO podľa jej nového vedenia počet svojich členov preukázať nevie, pretože Smolinský neoprávnene zadržiava jej originálnu dokumentáciu. Sporom sa už zaoberá aj súd.

Zamestnávateľ začal proces kolektívneho vyjednávania na tento rok koncom januára s oboma odborovými organizáciami. Tie sa však pre prebiehajúci spor nedokázali dohodnúť na spoločných požiadavkách. Oprávnenie rokovať s vedením a uzatvoriť kolektívnu zmluvu tak má organizácia s väčším počtom členov.

Tú musí v tomto prípade určiť rozhodca zapísaný v zozname rozhodcov vedenom na MPSVR. „Rozhodca vydá doklad, ktorý oprávňuje príslušnú odborovú organizáciu alebo príslušné odborové organizácie na rokovanie a uzatváranie kolektívnej zmluvy,“ uvádza sa v zákone o kolektívnom vyjednávaní. Ten na to nemá striktne danú lehotu.

Pokiaľ odbory so zamestnávateľom neuzavrú novú kolektívnu zmluvu do konca marca, bude dočasne platiť stará kolektívna zmluva.