Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

VIDEO: Rezort životného prostredia pripravuje novú envirostratégiu

Ministerstvo životného prostredia Foto: Teraz.TV

Do jej prípravy sa môže zapojiť aj verejnosť.

Bratislava 13. februára (TASR) – Slovensko by po rokoch malo dostať novú Stratégiu environmentálnej politiky. Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR ju plánuje na rokovanie vlády predložiť do decembra. "Ministerstvo chce novú, modernú a adresnú stratégiu. Tá súčasná má už štvrť storočia a neodráža potreby dnešnej doby, nereflektuje na nové výzvy," povedal dnes štátny tajomník rezortu Norbert Kurilla. Do jej prípravy sa môže zapojiť aj verejnosť.



Súčasná stratégia platí od roku 1993. Ako poukázal Kurilla, odvtedy sa udiali mnohé zmeny v legislatíve aj kvalite životného prostredia. "V priebehu tejto doby boli síce prijaté mnohé čiastkové stratégie a ciele, žiadne však nie sú prierezové a nevytvárajú dlhodobé ciele environmentálnej politiky štátu," vysvetlil. Dokument tak má reagovať aj na nové fenomény, ktorým Slovensko čelí, ako napríklad nedávna smogová situácia.

Nová stratégia nemá byť podľa Kurillu "akademickým" dokumentom, ale má priniesť zrozumiteľnú víziu, ktorá bude akceptovateľná pre odborníkov aj širokú verejnosť. "Chceme nastaviť smerovanie v budúcnosti prijímaných opatrení. Takže, ak sa budú schvaľovať zákony, vykonávacie predpisy alebo sa rozhodovať o použití verejných financií, tak by to malo odrážať ciele a opatrenia v envirostratégii," vysvetlil. Stratégia nemá ovplyvňovať ekonomické a hospodárske ciele ostatných sektorov, ale navrhnúť, ako možno eliminovať ich negatívne vplyvy na životné prostredie.

Prípravu a koordináciu prác bude mať na starosti Inštitút environmentálnej politiky (IEP) MŽP SR. Spolupracovať bude aj s rezortmi pôdohospodárstva, hospodárstva, dopravy a zdravotníctva. "Keďže to bude otvorený proces, tak v žiadnom prípade nechceme vynechať ani odbornú verejnosť a mimovládne organizácie, ktoré budú súčasťou siedmich pracovných skupín," uviedol analytik IEP Pavol Široký. Podľa jeho slov môže verejnosť posielať pripomienky k stratégii do konca apríla. On-line formulár je zverejnený na stránke ministerstva.

Konečná pracovná verzia novej stratégie by mala byť hotová koncom júna a následne prejde povinným procesom strategického environmentálneho posudzovania. "Ten chceme ponechať dostatočne dlhý na to, aby sa k stratégii mohli vyjadriť všetci zainteresovaní,“ avizoval Široký. Na vyhodnocovaní pripomienok verejnosti bude inštitút spolupracovať s Úradom splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti.