Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ministri energetiky krajín EÚ sa dohodli na deregulácii cien energií

Na snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga,
archívna snímka
Foto: TASR/Martin Baumann

Rada ministrov sa venuje aj novému dizajnu trhu s elektrinou v EÚ.

Brusel 18. decembra (TASR) - Dobrou správou z Bruselu pre Slovensko je dohoda ministrov energetiky krajín EÚ o deregulácii cien energií. Uviedol minister hospodárstva SR Peter Žiga v rámci zasadnutia Rady EÚ pre energetiku v hlavnom meste Belgicka.

Žiga v rozhovore pre TASR pripomenul, že Rada EÚ pre energetiku v pondelok prerokovávala viaceré legislatívne návrhy Európskej komisie s názvom Čistá energia pre všetkých Európanov a dodal, že tieto rokovania začali už pred rokom, počas slovenského predsedníctva v Rade EÚ.

Podľa jeho slov potrvajú rokovania ministrov dlho do noci, členským štátom sa však podarilo nájsť dohodu ohľadom nariadenia o deregulácii cien energií. "My sme sa zasadili s ostatnými krajinami za to, aby naďalej dochádzalo k regulácii, hlavne pre tie najzraniteľnejšie skupiny obyvateľov," vysvetlil Žiga.

Minister upozornil, že veľké debaty sú k smernici o obnoviteľných zdrojoch, ktorá EÚ ako celok zaväzuje do roku 2030 dospieť k 27 % výroby energie z obnoviteľných zdrojov. Upozornil, že toto číslo nie je rovnaké pre jednotlivé národné ekonomiky EÚ a dodal, že vláda SR zatiaľ nie je v štádiu, aby zadefinovala svoje percentuálne záväzky. Dodal, že ak EÚ ako celok mala záväzok do roku 2020 zaistiť 20 % "zelenej energie", cieľ pre Slovensko bol na úrovni 14 % a podobný scenár nás v Únii čaká aj v ďalšom desaťročí.

Spresnil, že výroba elektrickej energie na Slovensku nie je založená na znečisťujúcich technológiách, a preto znižovanie skleníkových emisií budeme musieť riešiť hlavne v doprave a v oblasti energetickej účinnosti.

Rada ministrov sa venuje aj novému dizajnu trhu s elektrinou v EÚ, kde sa kladie dôraz na koncového užívateľa s tým, že spotrebitelia dostanú viac možností vyberať si dodávateľov elektriny, ako aj elektrinu vyrábať a dodávať do siete. Žiga v tejto súvislosti upozornil, že na Slovensku štát nie je jediným hráčom na trhu s elektrinou, sú tu aj súkromné distribučné spoločnosti a predajcovia, podľa jeho slov sa však vláda bude snažiť pripraviť všetky zákony a legislatívne podmienky tak, aby najväčší úžitok mal konečný spotrebiteľ.

Minister nesúhlasí s niektorými názormi, že ceny elektrickej energie na Slovensku sú najvyššie v EÚ, podľa jeho slov "ideme zlatou strednou cestou", pričom štát a jeho nezávislý regulátor dozerajú na to, aby sme sa z európskeho priemeru neodklonili. Tu vidí výhodu budovania energetickej únie, ktorej cieľom je umožniť aby každý spotrebiteľ v EÚ mal prístup k tej najlacnejšej energii, ako sa len dá.