Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Ministri EÚ podpísali obchodnú dohodu s Novým Zélandom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu. Bilaterálny obchod s tovarom v posledných rokoch neustále rastie a v roku 2022 mal podľa údajov EÚ hodnotu takmer 9,1 miliardy eur.

Brusel 27. novembra (TASR) - Ministri obchodu členských štátov Európskej únie (EÚ) v pondelok schválili obchodnú dohodu medzi európskym spoločenstvom a Novým Zélandom. Po ratifikácii zo strany Nového Zélandu by mala nadobudnúť účinnosť začiatkom budúceho roka. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

EÚ je tretím najväčším obchodným partnerom Nového Zélandu. Bilaterálny obchod s tovarom v posledných rokoch neustále rastie a v roku 2022 mal podľa údajov EÚ hodnotu takmer 9,1 miliardy eur. Očakáva sa, že vďaka dohode sa dvojstranný obchod zvýši až o 30 %, pričom ročný vývoz EÚ môže narásť o 4,5 miliardy eur. Investície EÚ na Novom Zélande majú potenciál vzrásť až o 80 %. Clá pre spoločnosti z EÚ sa už od prvého roku uplatňovania dohody môžu znížiť približne o 140 miliónov eur ročne.

Dohoda zohľadňuje záujmy výrobcov z EÚ, ktorí vyrábajú citlivé agroprodukty - niektoré mliečne výrobky, hovädzie a ovčie mäso, etanol či kukuricu cukrovú. V týchto odvetviach nedôjde k liberalizácii obchodu, bude však možný dovoz z Nového Zélandu s nulovým alebo nižším clom v obmedzených množstvách (colné kvóty).