Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Ministri EÚ prijali revidovaný rámec riešenia krízových situácií bánk

Európska centrálna banka. Foto: TASR

Členské štáty (Rada EÚ) prijali svoj rokovací mandát v decembri 2021, Európsky parlament schválil svoju rokovaciu pozíciu v polovici februára 2022.

Brusel/Luxemburg 4. októbra (TASR) - Rada EÚ pre hospodárske a finančné záležitosti (ECOFIN), ktorá v utorok zasadala v Luxemburgu, prijala nariadenie, ktorým sa posilňuje prudenciálny regulačný rámec pre úverové inštitúcie pôsobiace v Európskej únii.

Nariadenie známe pod názvom Daisy Chain zavádza cielené úpravy, ktoré zlepšujú riešiteľnosť problémov bánk, pomáha zabezpečiť, aby banky zostali odolné a schopné odolávať otrasom.

Cieľom revidovaného rámca Únie na riešenie krízových situácií bánk je lepšie zabezpečiť, aby k absorpcii strát a rekapitalizácii bánk dochádzalo súkromnými prostriedkami, keď sa banky stanú finančne "neživotaschopné" a dôjde k riešeniu ich problémov.

Na dôležitosť vybudovať odolné banky poukázal aj minister financií ČR Zbyněk Stanjura, ktorý rokovaniam ministrov financií predsedal v mene českého predsedníctva v Rade EÚ.

"Ekonomický dopad ruskej agresie proti Ukrajine ukazuje, že je kľúčové zabezpečiť stabilitu európskeho finančného sektora. Nové pravidlá, ktoré sme dnes prijali, zabezpečia, že budeme mať stabilné a odolné banky bez toho, aby sa na ne výrazne zvýšili kapitálové požiadavky. Dokonca aj komplexné bankové skupiny budú lepšie pripravené odolať súčasným a budúcim otrasom," vysvetlil Stanjura v správe pre médiá.

Európska komisia návrh "Daisy Chain" predložila v októbri 2021. Je súčasťou jednotného súboru pravidiel bankovej únie a mení a dopĺňa pravidlá v nariadení o kapitálových požiadavkách a smernici o ozdravení a riešení krízových situácií bánk.

Členské štáty (Rada EÚ) prijali svoj rokovací mandát v decembri 2021, Európsky parlament schválil svoju rokovaciu pozíciu v polovici februára 2022. Trialógy medzi oboma inštitúciami sa skončili dohodou koncom apríla. Utorňajšie formálne prijatie nariadenia je posledným krokom v tomto procese.

(spravodajca TASR Jaromír Novak)