Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Ministri financií EÚ sa ešte nedohodli na nových pravidlách pre banky

Cieľom komplexnej a rozsiahlej legislatívy, pozostávajúcej z viac ako 1000 strán textu, je najmä posilnenie kapitálovej odolnosti bankového sektora voči šokom na finančnom trhu.

Bratislava/Brusel 3. mája (TASR) - Ministrom financií Európskej únie (EÚ) sa v stredu (2.5.) aj napriek rokovaniam do skorých ranných hodín nepodarilo schváliť legislatívu o novej regulácii obozretného podnikania európskych bank. Diskusie na pôde Ecofinu budú opäť pokračovať 15. mája.

Stredajšie rokovanie sa natiahlo pre tvrdý postoj viacerých členských štátov EÚ, ktoré požadujú sprísnenie požiadaviek na kvalitu kapitálu a väčšiu flexibilitu v oblasti makroprudenciálnej politiky. Tento postoj je aj v súlade s postojom Slovenska.

"Slovensko v rámci negociácii presadzuje viacero významných zmien v návrhu, a to najmä v oblasti cezhraničnej spolupráce a v oblasti stanovenia pravidiel likvidity. Hlavným argumentom Slovenska v negociáciách je lepšie ochrániť vklady našich občanov a zabrániť prelievaniu kapitálu zo slovenských bánk do zahraničia," zhodnotilo doterajšie rokovania Ministerstvo financií (MF) SR.

Cieľom komplexnej a rozsiahlej legislatívy, pozostávajúcej z viac ako 1000 strán textu, je najmä posilnenie kapitálovej odolnosti bankového sektora voči šokom na finančnom trhu a zabránenie opakovaniu krízy z posledných rokov. Jej základom je implementácia nových Bazilejských pravidiel (Basel III) a stanovenie jednotných bankových pravidiel na vnútornom trhu EÚ.

Dánske predsedníctvo považuje uzatvorenie tejto záležitosti za jednu zo svojich hlavných priorít. Do ukončenia dánskeho predsedníctva v únii pritom zostávajú necelé dva mesiace. Po súhlase Rady ministrov musí byť tento návrh zaslaný ešte do Európskeho parlamentu (EP) a schválený europoslancami.