Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Ekonomika

Ministri financií eurozóny budú dnes rokovať o budúcnosti Grécka

Grécko Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ministrov financií o novej splátke pôžičky sa neočakáva, aj keď grécky parlament splnil obe kľúčové podmienky.

Brusel 12. novembra (TASR) - Ministri financií eurozóny budú dnes v popoludňajších hodinách rokovať o najnovšom vývoji v Grécku, ktoré len v týchto dňoch splnilo dve kľúčové podmienky na uvoľnenie ďalšej tranže zo záchranného úveru.

Grécko nevyhnutne potrebuje v najbližšom období získať ďalšiu tranžu záchranného úveru, keďže tento týždeň v piatok (16. 11.) budú splatné pokladničné poukážky v hodnote približne 5 miliárd eur.

Rozhodnutie ministrov financií o novej splátke pôžičky sa však neočakáva, aj keď grécky parlament splnil obe kľúčové podmienky. Sú nimi schválenie nového balíka úsporných opatrení a štátneho rozpočtu na rok 2013. Dôvodom je, že ešte stále sú otvorené niektoré otázky a okrem toho súhlas s uvoľnením peňazí musia v niektorých krajinách dať aj národné parlamenty.

Grécko sa preto rozhodlo tento týždeň vydať pokladničné poukážky s mimoriadne krátkou lehotou splatnosti v nádeji, že získa dostatok financií na vyrovnanie spomínaného dlhu. Podľa informácií gréckej agentúry pre riadenie dlhu Atény vydajú v utorok (13. 11.) štvortýždňové pokladničné poukážky v hodnote 2,1 miliardy eur a 13-týždňové poukážky v hodnote 1 miliarda eur. Sú to pokladničné poukážky s najkratšou lehotou splatnosti od roku 2010, keď sa začala grécka dlhová kríza a krajina bola odstavená od trhu dlhodobých dlhopisov.

Informovala o tom agentúra AP.

Juncker: Správa Trojky o Grécku je v podstate pozitívna

Správa medzinárodných veriteľov o reformnom úsilí Grékov je "v podstate pozitívna". Povedal to dnes Jean-Claude Juncker, predseda Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny. Tí by na dnešnej schôdzke mali diskutovať o vývoji v Grécku, pokračovaní reforiem, udržateľnosti dlhu a ďalšej splátke záchranného úveru pre krajinu, ktorá stojí pred krachom. S rozhodnutím o uvoľnení financií sa však dnes ešte nepočíta.

Dlho očakávaná správa takzvanej Trojky, teda zástupcov Európskej komisie, Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu, je jednou z podmienok na uvoľnenie ďalšej tranže pôžičky v hodnote 31,5 miliardy eur. "Správa Trojky je v podstate pozitívna, keďže Gréci skutočne svoje sľuby dodržali," povedal Juncker.

Grécky parlament minulý týždeň schválil nový balík úsporných opatrení a dnes nadránom aj rozpočet na budúci rok, ktorý podľa gréckych médií počíta s úsporami v sume 9,5 miliardy eur. Juncker však dodal, že rozhodnutie o uvoľnení ďalších peňazí pre Grécko dnes ešte nepadne, pretože "je tu ešte niekoľko otvorených otázok a navyše, vyjadriť sa musia aj národné parlamenty". Medzi otvorené otázky patrí napríklad tá, či Grécko získa ďalšie dva roky na zníženie svojho verejného dlhu na požadovanú úroveň.

Medzinárodní veritelia chcú, aby Atény znížili dlh do roku 2020 na 120 % hrubého domáceho produktu (HDP). Podľa Európskej únie však dlh Grécka vzrastie do roku 2014 takmer na 190 % HDP. Aktuálne dosahuje verejný dlh Grécka asi 175 % HDP a ako pre belgický denník De Tijd povedal člen Výkonnej rady ECB Jörg Asmussen, ak sa nezmení stratégia, grécky dlh bude podľa prognóz ECB v roku 2020 ešte stále nad úrovňou 140 % HDP.

Informovala o tom agentúra DPA.