Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Ekonomika

Ministri financií eurozóny dali Grécku dva roky na ozdravenie financií

Nový návrh štátneho rozpočtu Grécka na rok 2013 je na stole v gréckom parlamente Foto: TASR/AP

Rozhodnutie ministrov financií o novej splátke pôžičky sa neočakávalo, aj keď grécky parlament splnil obe kľúčové podmienky.

Brusel 13. novembra (TASR) - Grécko by malo napokon získať ďalšie dva roky na konsolidáciu svojich financií, o ktoré sa aténska vláda v posledných mesiacoch usiluje. Definitívne sa má o jej požiadavke rozhodnúť na mimoriadnom rokovaní ministrov financií eurozóny 20. novembra. V pondelok (12. 11.) pred polnocou o tom informoval v Bruseli šéf euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Rozhodnutie však nebude lacnou záležitosťou. Grécko bude potrebovať ďalších takmer 33 miliárd eur nad rámec súčasného úverového rámca 130 miliárd eur. Ako sa ich podarí získať, to teraz ešte nie je jasné. Juncker dodal, že ciest k nim je niekoľko. Zatiaľ sa odpustenie časti dlhu Grécku neuprednostňuje. Francúzsky minister financií Pierre Moscovici doplnil, že "dnes sme urobili veľký krok k zabezpečeniu gréckeho programu a posilneniu dôvery voči eurozóne".

Predĺženie lehoty na konsolidáciu gréckych financií podporila kontrola takzvanej Trojky, od odporúčania ktorej závisí, či Atény dostanú ďalšiu tranžu zo schváleného úveru 130 miliárd eur. Súhlas s dlhšou lehotou znamená, že Grécko bude môcť dosiahnuť 3-% rozpočtový schodok nie v roku 2014, ale až v roku 2016.

Menový komisár EÚ Olli Rehn ubezpečil, že k bankrotu Grécka tento týždeň v piatok (16. 11.) celkom určite nedôjde. "Jestvuje riešenie," povedal. Atény musia do uvedeného termínu splatiť krátkodobé úvery v celkovej hodnote 3,4 miliardy eur. Grécke banky však budú mať dosť hotovosti, aby nakúpili nové vládne dlhopisy a zo získanej hotovosti kabinet bude môcť vyrovnať splatné záväzky.

Juncker informoval aj o pomoci ohrozeným španielskym bankám. Rozhodnutie by malo byť známe do konca mesiaca a prvé miliardy eur ich posilnia začiatkom decembra. V lete sa výška pomoci odhadovala na 100 miliárd eur, ale madridská vláda predpokladá, že banky budú potrebovať na konsolidáciu asi 40 miliárd eur.

Už je isté, že sa musí zachraňovať aj Cyprus, ktorého finančná a hospodárska situácia vzhľadom na jeho napojenie na Grécko je zlá. Rehn uviedol, že na záchranu Cypru bude treba najmenej 10 miliárd eur.


Ministri financií neodstránili neistotu okolo ďalšej tranže Grécku

Schvaľovanie ďalšej tranže zo záchranného balíka pre Grécko sa odkladá o týždeň. Pre trhy to znamená ďalších sedem dní neistoty a obchodovanie bez reálneho smerovania. Myslia si analytici spoločnosti Alpari.

"Očakáva sa, že akciové trhy dnes otvoria na nižších úrovniach, vzhľadom na rozhodnutie ministrov financií odložiť súhlas s uvoľnením platby z gréckeho záchranného balíčka. Grécku tento mesiac dôjdu peniaze, potenciálne táto situácia môže nastať už budúci týždeň," tvrdí šéfanalytik spoločnosti Alpari James Hughes.

O možnostiach ako znížiť grécky dlh v dlhodobom horizonte a kto bude financovať schodok, ktorý vznikol v dôsledku žiadosti Grécka o ďalšie dva roky na splnenie svojich fiškálnych cieľov, budú ministri financií opäť diskutovať budúci týždeň.

"Existuje len veľmi malá šanca, že Grécko bude ponechané napospas svojmu osudu, ale skutočnosť, že rozhodnutie sa odkladá až na čas, kedy krajina vyčerpá všetky svoje peniaze ukazuje, že v eurozóne sa nič nezmenilo. Nedostatok dôrazu a uvedomenia si naliehavosti tohto problému pretrváva, čo v poslednom období často privádza trhy do šialenstva," komentoval Hughes. Už dlhšiu dobu sa totiž vie, že Grécko bude žiadať dva extra roky na splnenie svojich cieľov a o tejto záležitosti sa tak mohlo rokovať už pred niekoľkými mesiacmi.